День святої Трійці, або ж Зелені свята цьогоріч в Україні відзначають вже 4 червня за церковним календарем. Як відомо, ця дата тісно пов'язана з днем святкування Великодня і припадає на 50-й день від дня Воскресіння Христа. Зазвичай, у мирні часи на цю дати планувалися вихідні на Трійцю. Через те, що Трійця святкується у неділю, вихідний переносився б на понеділок. Однак, через війну, яку роз'язала росія на території України, день після Трійці буде звичайним робочим днем.
Здавна люди зустрічали цей день досить урочисто. Домівки прикрашали живими квітами, зокрема, любистком, гілками дерев, травами, чебрецем, м'ятою, соном. Заведено робити букет на Трійцю своїми руками на освячувати в храмах. Зранку господині поралися в господі, а потім готували святкове застілля. Зробивши господарські справи, люди вбиралися у святковий одяг, сідали в хаті й чекали, поки вдарять церковні дзвони.
Немає визначеного списку, які страви повинні бути на святковому столі на Трійцю, все залежить від традицій регіону та самої родини. Проте точно відомо, що на Зелені свята готують страви з великою кількістю зелені.
Традиційно, меню на Трійцю включає:
Інгредієнти
Для начинки
1. З'єднати всі інгредієнти в мисці, залишити на 30 хв і смажити млинці, як зазвичай.
2. Розігріти олію на сковорідці, додати шпинат і тримати, поки він не всядеться та зм'якне, зняти з вогню, посолити. Фету розтовкти виделкою, змішати з олією.
3. Викладати у млинці шпинат, поверх фету, згортати, як рулет, і розрізати навпіл.
Інгредієнти
Для начинки
1. Яйця збити з сіллю, влити молоко. Деко застелити папером для випічки, змастити маслом та вилити яєчну суміш. Відправити в розігріту до 180 градусів духовку на 10-15 хвилин. Готовий корж повинен бути мокрим зверху.
2. Для начинки натерти плавлені сирки на тертці, додати дрібно нарізаний або давлений часник і дрібно нарізаний кріп и іншу зелень. Все добре перемішати.
3. Підготовленою масою по всій поверхні покрити яєчний корж. Згорнути яєчний пласт у рулет, допомагаючи собі пергаментом. Добре притискаючи, щоб у результаті вийшов щільний, гарний розріз.
4. Загорнути рулет у фольгу і відправити в холодильник на годину.
Інгредієнти
Для тіста:
Начинка
Взагалі, у начинку можна додати цибулю, кріп, шпинат, петрушку, усе, що виросло на городі.
1. Підготувати начинку: відварити 5 яєць, почистити, нарізати дрібники кубиками.
2. Нарізати усю наявну зелень
3. З'єднати кефір та два сирих яйця, ззбити вінчиком чи виделкою. Додати пів чайної ложки соди та солі.
4. У цю суміш додати поступово борошно. Тісто має бути приблизно, як на оладки, але трохи густішим.
5. Перемішати начинку і підсолити.
6. Частину тіста викласти на дно форми ложкою. Викласти начинку і накрити другою половиною тіста.
7. Поставити випікатиу розігріту духовк уна 180 градусів до готовності.
Детальніше рецеппт заливного пирога дивіться на відео:
Loading...
На стіл на Трійцю краще подавати салати з великим вмістом свіжої зелені.
Інгредієнти
1. Листя салату вимити, просушити та нарвати руками. Дрібно разірати зелень (укроп, наприклад).
2. Нарізати помідор та авокадо.
3. Для заправки змішати дрібку солі, олію та сік лимону.
4. Викласти листя салату, зелень, поверх авокадо та помідори, обережно розкласти ложкою тунець. Полити заправкою. Перемішувати безпосередньо перед подачею на стіл.
Дивіться детальний рецепт, як приготувати рибу з горіхами:
Loading...