Вознесіння Господнє 2023: що приготувати (рецепт пирога з цибулею і "печива драбинки")

Як приготувати святкову випічку до Вознесіння Господнього?

Свято Вознесіння Господнього відзначається на 40-й день після Великодня. У 2023 році Вознесіння Господнє припадає на 25 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вознесіння Господнє: народні звичаї, прикмети та повір'я (символізм печива "драбинки")

На свято Вознесіння Господнє існував звичай пекти пироги з зеленою цибулею. До свята також пекли млинці "Христу на доріжку", які ще називали: Онучкі, Божа окутка, Христові постольки.

Найвідомішою ж традицією було пекли печиво "драбинки". Іноді їх робили з сімома сходинками. "Драбинки" освячували в церкві, несли на дзвіницю і кидали вниз на землю. Якщо після падіння все сім сходинок залишалися цілими, то людині прямий шлях на небо, а якщо драбинка розбивалася на дрібні шматочки – ні. Пізніше процес ворожіння спростили й драбинки кидали прямо на підлогу біля печі.

За повір'ям, якщо спечені до свята "драбинки" винести на ниву і по одній поставити в кожному кутку загороди, то жито буде дуже добре рости, і може вирости вище людського зросту. Найчастіше є після обіду "драбинки" несли на ниву і, помолившись на всі чотири сторони, підкидали драбинку вгору, примовляючи:

«Щоб жито моє виросло так само високо».

Після цього драбинки з’їдали.

Вознесіння Господнє: рецепт печива "драбинки"

  • 100 мл води
  • дрібка ванілі
  • 200 г борошна 
  • 80 г цукрової пудри
  • 40 мл соку лииона
  • 120 г горіхів
  • 1 яйце

Як приготувати печиво драбинки: покроковий рецепт

  1. В ступці розтовкти підсмажені горіхи. 
  2. Додати цукрову пудру, ваніль, просіяти борошно в ємність. Змішати. , все добре перемішати ще раз.
  3. Додати жовток, сік лимона та замісити тісто.
  4. Поступово додавати в тісто воду.
  5. Розкатати тісто товщиною не більше 1 см. Розрізати на смужки.
  6. Викласти тісто на деко так, щоб вийшла драбинка на 7 сходинок.
  7. Поставити в розігріту до температури 200 градусів духовку на 15 хвилин.

Пиріг з зеленою цибулею на Вознесіння Господнє

для тіста

  • 3 яйця
  • 100 мл сметани
  • 1 склянка борошна
  • сіль, цукор, сода, перець 

для начинки:

  • твердий сир або фета
  • 250 г зеленої цибулі
  • 4 шт зварені яйця
  • 1 свіже яйце

Як приготувати пиріг з зеленою цибулею: покроковий рецепт

  1. Збити яйця з сіллю, додати перець та дрібку цукру. 
  2. Всипати борошно, гашену соду та додати сметану.
  3. Лишіть тісто під плівкою на півгодини. Краще - в холодильнику. 
  4. Підготувати начинку: зелену цибулю дрібно нарізати.
  5. Нарізати або натерти зварені яйця, додати натертий сир або фету, перемішати зі свіжим збитим яйцем та цибулею. 
  6. В змащену маслом форму викласти половину тіста. Викласти начинку і накрити другою половиною тіста. Зробити отвори виделкою.
  7. Запікати при температурі 180 градусів близько 40 хвилин.

Дивіться, як приготувати сирний пиріг з яйцями

Loading...

Більше новин