Постійний експерт програми «Сніданок з 1+1» Галина Незговорова розповіла про функції та добову норму вітаміну В9 або фолієвої кислоти. Нагадаємо, напередодні дієтолог розповідала про користь вітаміну Е, А та інших вітамінів групи В.
ПРИЧИНИ ДЕФІЦИТУ ВІТАМІНУ В9 АБО ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ
- Нераціональне харчування.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим загрожує неправильний раціон харчування жінкам після 40-ка років.
- Зловживання алкоголем.
- Тривала термічна обробка і консервування їжі.
- Хронічні хвороби кишечника.
- Прийом препаратів, що порушують засвоєння вітаміну В2.
НАСЛІДКИ ДЕФІЦИТУ ВІТАМІНУ В9 АБО ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому вагітним жінкам потрібно їсти ожину.
ФУНКЦІЇ ВІТАМІНУ В9 АБО ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ
Фолієву кислоту також називають «вітаміном материнства». Він необхідний для синтезу нуклеїнових кислот, що містять спадкову інформацію.
Варто пам'ятати, що надлишок вітаміну В9 може викликати зайве збудження нервової системи і зниження концетрації вітаміну В12 в організмі.
ДЖЕРЕЛА ВІТАМІНУ В9 АБО ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ
Основні джерела вітаміну В9 рослинного походження: соя, пророщена пшениця, хліб з висівками, петрушка, крупи, бобові, буряк, морква, гриби, різновиди капусти, шпинат.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати салат із сочевиці та авокадо.
Основні джерела вітаміну В9 тваринного походження: субпродукти, м'ясо, риба, твердий сир, кисломолочні продукти.
ДОБОВА НОРМА ВІТАМІНУ В9 АБО ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ
Добова потреба вітаміну В2 дорослої людини – 200мкг. Жінкам у період вагітності та лактації слід споживати 400мкг/день.
Фолієва кислота руйнується при термічній обробці та у кислому середовищі. Найкраще засвоюється у сирих продуктах. – переконує дієтолог.
Для отримання добової норми вітаміну В9 дієтолог запропонувала включити в меню такі позиції:
150г шпинату
200г столового буряка
40г хліба з висівками
200г білокачаної капусти
250г квасолі
100г болгарського перцю
20г петрушки
2 курячих яйця
250г вівсяної або пшоняної каші
50г мигдалю
1 склянка йогурту
2 ківі або 2 банани
125г курячої або яловичої печінки
Пам'ятайте, чим більше у вашому раціоні свіжих овочів та зелені, тим менша можливість постраждати від дефіциту вітаміну В9 або фолієвої кислоти.