Нещодавно ви дізналися, . Сьогодні наш експерт, , розповіла про користь вітаміну В12 та у яких продуктах його найбільше.
Вітамін В12 або ціанокобаламін – вітамін групи В, який бере участь у кровотворенні та в процесі поділу клітин. Основними джерелами цього вітаміну є продукти тваринного походження.
Корисні властивості вітаміну:
1. Покращує стан нервової системи.
2. Попереджає розвиток депресії.
4. Стимулює імунітет.
5. Допомагає запобігти ожирінню.
6. Сприяє нормальному розвитку кісток (особливо у дітей).
Якщо ви часто відчуваєте слабкість та втратили апетит, вашому організму не вистачає вітаміну В12. Причинами нестачі ціанокобаламіну можуть бути:
1. Зменшення у раціоні продуктів тваринного походження.
2. Паління, зловживання алкоголем.
3. Надмірне вживання солодощів та .
4. Атрофія слизової оболонки шлунка та захворювання кишечника.
5. Прийом медикаментів, що погіршують засвоєння вітаміну.
Добова потреба у вітаміні В12 для дорослої людини – 3 мкг, у період лактації та вагітності – 4 мкг
Вітамін В12 не втрачає своїх корисних властивостей під час термічної обробки, однак він швидко руйнується під дією світла.
Щоб отримати добову норму вітаміну, вживайте такі продукти тваринного походження:
1. Яйця.
2. Субпродукти.
4. Твердий сир.
5. Різні види м’яса.
Вегетаріанцям та людям літнього віку вітамін В12 можна отримувати додатково, наприклад, у складі вітамінних комплексів.