19 серпня православні українці традиційно зустрічатимуть Яблучний Спас. До світлого свята ми зібрали надсмачні рецепти страв з яблуками від Валентини Хамайко та Руслана Сенічкіна, які ти точно захочеш спробувати. Від перекусу нашвидкуруч до повноцінного пирога – ці смаколики варто приготувати самостійно й розділити з найріднішими.
Яблука – 2 шт.
Борошно – 100 г
Яйця – 1 шт.
Сіль – щіпка
Цукор – 3 ст. л.
Ванільний цукор – 10 г
Сік половини лимона
Олія – для обсмаження
1. Натираємо яблука на тертці.
2. До яблук додаємо сік половини лимона, одне яйце, трохи борошна, щіпку солі, а також звичайний і ванільний цукор.
Сік лимона не лише додасть кислинки, а й не дасть яблуку потемнішати, – радить Руслан Сенічкін.
3. Смажимо на середньому вогні.
Loading...
Для тіста:
Свіжі дріжджі – 15 г
Яйце – 1 шт.
Жовток – 1 шт.
Сіль – щіпка
Ваніль – 1 ст. л.
Цукор – 2 ст. л.
Борошно – 300-400 г
Молоко – 150 мл
Вершкове масло – 100 г
Для начинки:
Яблука – 3-4 шт.
Кориця з цукром – 25 г
Білок з цукром – для декору
1. Поєднуємо дріжджі, цукор і ваніль та перетираємо. Додаємо 150 мл молока кімнатної температури. Перемішуємо до однорідної консистенції. Сюди ж додаємо одне ціле яйце і один жовток і знову ретельно збиваємо вінчиком.
2. В окремій мисці поєднуємо борошно з вершковим маслом, додаємо щіпку солі і перетираємо руками.
3. Рідку суміш переливаємо в борошно та вимішуємо тісто руками. Накриваємо плівкою та залишаємо на годину-півтори.
4. Чистимо яблука від шкірки та нарізаємо кубиками. Перекладаємо їх у каструлю з товстим дном і додаємо корицю з цукром. Перемішуємо і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння, після чого залишаємо охолонути.
5. Щойно яблука охолонули, можна формувати рогалики. Беремо шмат тіста вагою 200 г, присипаємо борошном та розкочуємо. Розрізаємо на трикутники та викладаємо начинку на широкий край. Закручуємо рогалики.
6. Один білок, що залишився, виливаємо в тарілку. Кожен рогалик змочуємо спочатку в білок, потів у цукор – і викладаємо на деко.
7. Випікаємо упродовж 10-15 хвилин при температурі 180°.
Loading...
Для тіста:
Вівсяне борошно – 80 г
Житнє борошно – 60 г
Сметана – 120 г
Розпушувач – ½ ст. л.
Цукор – 2 ст. л.
Сіль – щіпка
Кориця – за смаком
Для начинки:
Кислі яблука (Симиренка) – 6 шт.
Сметана – 150 г
Манка – 1 дес. л.
Сіль – 5 г
Ваніль – за смаком
Для граноли:
Вівсяні пластівці – 1 скл.
Волоські горіхи – ½ скл.
Масло – 20 г
Мед – 2 ст.л.
Цукор – 1 ст.л.
1. Поєднуємо вівсяне та житнє борошно, розпушувач, корицю й цукор. Перемішуємо. Сюди ж додаємо жирну сметану та збиваємо.
Напередодні викладіть сметану на марлю, щоб стекла зайва сироватка, – радить Валентина Хамайко.
2. Застеляємо круглу форму для випікання пергаментом і викладаємо в неї тісто. Формуємо бортики товщиною не більше ніж 0,5 см. Вирівнюємо бортик тильною стороною ложки.
3. Основа для пирога випікається окремо, тому тісто застеляємо пергаментом і засипаємо горохом чи квасолею. Випікаємо в духовці, розігрітій до 170°, протягом 30 хвилин.
4. Знімаємо пергамент із бобовими та випікаємо тісто ще 5 хвилин.
5. Засипаємо дно пирога меленими горіхами.
6. Змішуємо сметану, цукор, манку та ванільний цукор.
7. Чистимо яблука від шкірки і нарізаємо їх дуже тонкими півкільцями. Викладаємо декількома шарами на основу пирога. Кожен шар змащуємо кремом зі сметани.
8. Ставимо пиріг випікатися в духовку, розігріту до 160°, на 50 хвилин.
9. Готуємо гранолу: в каструлю складаємо мед, цукор та вершкове масло. Варимо суміш на невеликому вогні, постійно перемішуючи. Важливо, аби вона не стала коричневою.
10. Подрібнюємо горіхи і разом із пластівцями висипаємо в гарячу суміш.
11. На пергамент рівномірно викладаємо гранолу та ставимо підсушитись у духовку, розігріту до 160°, на 10 хвилин.
12. Доки гранола гаряча, викладаємо її на пиріг і дістаємо його з форми.
Loading...
ЧИТАЙ ТАКОЖ:
1. 3 морквяні десерти, що перевершать твої найсолодші мрії
2. ТОП-3 сливові смаколики, з якими ти полюбиш літо ще більше
3. ТОП-3 фруктові десерти, що ідеально пасуватимуть твоїм літнім вечорам
4. ТОП-3 ягідні десерти, з якими ти відчуєш літо на смак
5. Готуємо за 15 хвилин! Рецепти кулінарних шедеврів від Євгена Клопотенка