Літо у розпалі, а це означає, що пряні трави набувають своєї сили та аромату. М'ята росте чи не у кожному саду. Які різновиди м'яти бувають та які є оригінальні методи її заготовки на зиму, розказує садова блогерка Антоніна Лесик у Сніданку з 1+1.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як врятувати кімнатні рослини після довгої розлуки: поради Антоніни Лесик (ЕКСКЛЮЗИВ)
►Найпопулярніший вид м'яти в Україні та й в цілому світі це м'ята перцева. Вона має подовжені листочки, характерний аромат та виражений ментоловий смак. Саме з неї виготовляють ефірні олії, ліки і той самий ментол. Вона сама по собі дуже активно розростається, навіть якщо за нею не доглядати.
►М'ята кучерява, або колосоподібна має такий самий насичений аромат, але більш м'який смак. Вона росте красивими, компактними кущиками.
►М'ята яблучна, або кондитерська має легкий яблуневий присмак і при кулінарній обробці не гірчить. Ідеальна для приготування десертів.
►М'ята болотна, або блошина теж дуже невибаглива до догляду.
М'ята росте на всіх типах ґрунтів і розмножується або поділом куща, або відводками.
►Найпопулярніший та найпростіший спосіб заготовити м'яту — засушити.
Можна зібрати у пучки та підвісити або відібрати листя та розкласти його на папері або тканині.
►Також м'яту можна заморозити.
1. Візьміть гілочку м'яти
2. Помийте, обсушіть і відділіть листя від пагонів.
3. Готуємо цукровий сироп: беремо склянку води і склянку цукру, уварюємо до повного розчинення цурку.
4. Додаємо листя м'яти. Пропорцію обирайте на свій смак.
5. М'ята має віддати всі свої смаки та аромати. Потрібно процідити та розлити у скляні пляшки.
Такий сироп може зберігатись близько року. його можна додавати до чаю, готувати десерти, поливати млинці та морозиво, робити домашній лимонад та коктейлі.
Дивіться поради Антоніни Лесик у Сніданку з 1+1
Loading...