Як врятувати кімнатні рослини після довгої розлуки: поради Антоніни Лесик (ЕКСКЛЮЗИВ)

Як врятувати кімнатні рослини, залишені під час війни: поради Антоніни Лесик (ЕКСКЛЮЗИВ)
Pexels/cottonbro

Як врятувати вазони після тривалої розлуки?

Поділитися:

Садова експертка Антоніна Лесик ексклюзивно для сайту 1+1 розповіла про те, як можна спробувати реанімувати кімнатні рослини, вимушено залишені вдома під час війни.

"Багато хто з українців повертається до своїх домівок після тривалого вимушеного від'їзду і знаходить свої улюблені кімнатні рослини в жахливому стані. Адже коли ми покидали свої оселі, то гадали, що на кілька днів та, та часу не було заносити вазони або організовувати альтернативний полив. Шкода, якщо рослини загинули повністю, з цим вже нічого не вдієш. Але якщо вони ще мають ознаки життя, то можна спробувати їх реанімувати", — розповідає садова експертка Антоніна Лесик.

ЧИТАТЕ ТАКОЖ: Як забезпечити полив рослин на період відсутності вдома під час війни (поради Антоніни Лесик)

Антоніна Лесик дає кілька корисних порад, як зарадити рослинам:

  1. Огляньте кожну рослину, всі відмерлі та прив’ялі частини обріжте.
  2. Горщик занурте у воду на деякий час, якщо ви бачите, що грунт дуже засох.
  3. Зів'яле листя можна оживити за допомогою газованої мінеральної води. Просто обприскуйте рослину регулярно, і почнете помічати результат.
  4. Якщо весь цей час квіти стояли у на півсутінках, не поспішайте виставляти їх на сонце – вони від нього відвикли. Потрібно поступово переміщувати їх ближче до вікна.
  5. Можете також спробувати витягнути рослину з горщика та оглянути коріння. Якщо воно живе, пересадіть квітку. При пересадці необхідно уважно оглянути його корінь. Здорові коріння повинні мати біло-кремові корінці, якщо вони мають темно-коричневий колір, їх необхідно видалити і залишити тільки здорові. До посадки здорову кореневу систему бажано обробити в слабкому розчині марганцівки, а зрізи присипати деревною золою.
  6. Перевірте, чи немає шкідників. Листя зараженої рослини потрібно ретельно промити теплою водою. Можна використовувати розчин з господарським милом або засім для миття посуду, а після цього обробити спеціальним препаратом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖКімнатні рослини для темних приміщень: яким рослинам не потрібне сонячне світло

Не поспішайте підгодовувати своїх домашніх улюбленців, зараз вони дуже ослаблені та не можуть в повній мірі реагувати на живленя. Дайте їм час адаптуватися та прийти до тями, а тільки потім потрохи, починаючи з половини дози, вносити добрива.

А ось зробити обробку препаратами-адаптогенами рекомендовано. Наприклад, Епін або Циркон, вони є штучно синтезованими фітогормонами і регуляторами росту.

Залежно від мети застосування кількість обприскувань для кімнатних рослин має бути:

1. Для профілактики обприскування проводять 1 раз в 30 днів.
2. При виникненні стресових ситуацій обробку проводять 3-4 рази в 30 днів, і до тих пір, поки рослини повністю не стануть здоровими.
3. Щоб простимулювати зростання, обприскування проводять у березні-квітні тричі, таку ж кількість процедур проводять у липні-серпні та жовтні.

Новини по темі