Чому AstraZeneca відкликає свою вакцину від коронавірусу: пояснили у "Сніданку з 1+1"

AstraZeneca заявила, що відкликає свою вакцину від COVID-19 на тлі скандалу про побічні ефекти.

Компанія AstraZeneca заявила про відкликання своєї вакцини проти коронавірусу по всьому світу. Виробники пояснили, що їхнє рішення суто комерційне, мовляв, препарат перестав бути затребуваним. Тож вакцину більше не будуть виготовляти і постачати, оскільки її замінили нові вакцини, які покликані боротися із новими штамами вірусів.

Днями стало відомо, що британсько-шведська фармацевтична компанія визнала, що її вакцина від ковіду може викликати тромбоз із синдромом тромбоцитопенії, тобто проблемами із зупинкою кровотечі. Такий рідкісний побічний ефект від свого препарату фармгігант вперше визнав у судових документах після того, як на компанію подали груповий позов, звинувативши її вакцину у спричиненні десятків смертей і серйозної шкоди для здоров'я багатьох людей. Серед тих, хто позивався до AstraZeneca, був і Кем Міллер, чоловік та батько двох дітей. Його трирічний син Ніл Міллер помер у травні 2021-го невдовзі після щеплення від ковіду. Спочатку медики зазначили, що смерть настала внаслідок серцевої хвороби та ревматоїдного артриту. Після року розслідувань сім'я домоглася нової довідки про смерть, де однією з причин вказано згустки крові та низький рівень тромбоцитів, спричинені вакциною. Ще одна родина, яка називає себе постраждалими від AstraZeneca - британці Джеймі та Кейт Скотт. Навесні 2021-го теж після вакцинації захворів 44-річний Джеймі, потрапивши до лікарні з крововиливом у мозок. Його врятувала вчасна операція, але більше місяця чоловік провів у комі, у Джеймі суттєво погіршилося здоров'я, він став погано бачити, через що не може кермувати авто, і втратив роботу в IT-компанії. Загалом родини постраждалих вимагають від AstraZeneca компенсації на суму понад 125 млн доларів.

"Ми висловлюємо співчуття всім, хто втратив близьких або повідомив про проблеми зі здоров'ям. Безпека пацієнтів є нашим найвищим пріоритетом, і ми послуговуємося суворими стандартами для виготовлення усіх ліків, зокрема і вакцини", - заявили в AstraZeneca.

Фармкомпанія наполягає, що переваги вакцинації переважають ризики надзвичайно рідкісних потенційних побічних реакцій. Це підтверджують і клінічні дослідження із мільйона людей: лише сім із них ризикують отримати тромбоз, - кажуть науковці. Безпечною назвала вакцину і Всесвітня Організація охорони здоров'я, зазначивши, що побічний ефект, який спонукав до судового позову дуже рідкісний. Вакцина, навколо якої зчинився скандал, розроблена фармкомпанією спільно з Оксфордським університетом, наприкінці 2020-го та була оголошена як тріумф для британської науки. Препарат став ключовим у стримуванні інфікувань на піку пандемії, він швидко став доступним у 183 країнах світу, і за даними науковців, протягом найближчого року врятував мільйони людей. Однак вже у перші місяці використання вакцини вчені виявили зв'язок між ін'єкцією і рідкісним тромбозом. 

Та в AstraZeneca заявляють, що їхнє рішення не пов'язане із судовим позовом. Також додають, що пишаються вкладом, який їхня компанія зробила у припинення глобальної пандемії. Лише за перший рік пандемії вони поставили понад 3 млрд доз препарату. Тим часом в МОЗ України зазначили, що не фіксували несприятливих побічних ефектів після щеплення цією вакциною.

Дослідники із Кембриджського університету розробили нову технологію вакцини для запобігання епідемії та пандемії в майбутньому. Експерименти провели на мишах і виявили, що їхній метод превентивної вакцинології ефективний до появи хвороботворного збудника. Розроблена вакцина тренує імунну систему організму розпізнавати певні ділянки восьми різних коронавірусів та декілька інших, що наразі циркулюють у кажанів і можуть перейти до людини в майбутньому. Розробники кажуть, що поставили за мету створити вакцину, яка захистить нас від наступної пандемії коронавірусу та створить захист від широкого спектра різних коронавірусів, включно з тими, про які ми ще навіть не знаємо. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Loading...

Більше новин