Бустерна вакцинація, міксування вакцин від коронавірусу та узаконення в Україні щеплення за кордоном – коментує головний державний санітарний лікар Ігор Кузін

Чи запрацює в Україні бустерна вацкинація від коронавірусу, чи довзолено одній людині робити щеплення вакцинами різних виробників та як узаконити свій статус тим, хто вакцинувався за кордоном? Про це розповів експерт.

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін у шоу «Сніданок з 1+1» розповів, чи буде в нашій державі проводитися вакцинація від COVID-19 додатковою (бустерною) дозою, чи можна міксувати вакцини від різних виробників для 1-ї і 2-ї дози та що робити тим, хто отримав щеплення від коронавірусу за кордоном?

Loading...

Що треба знати про бустерну вакцинацію в Україні?

За словами Ігоря Кузіна, питання проведення вакцинації від коронавірусу в Україні додатковою (бустерною) дозою поки ще знаходиться на етапі обговорення. Кузін пояснює:

«Проведення додаткових щеплень від COVID-19 в Україні поки розглядається лише для імунокомпроментованих осіб: пацієнтів, які отримують гормональну терапію, після трансплантації органів, ВІЛ-інфікованих та інших хворих, у яких через супутні хвороби імунітет дуже знижений. Таким людям ми будемо рекомендувати додаткову (бустерну) 3 дозу вакцинації від коронавірусу».

Ігор Кузін наголошує, що навіть для цих категорій осіб бустерна вакцинація розпочнеться в Україні не раніше січня 2022 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як отримати 1000 гривень за вакцинацію: строки та алгоритм дій пояснили міністри цифрової трансформації та економіки

Міксування вакцин від COVID-19

У «Сніданку з 1+1» у головного державного санітарного лікаря України запитали, чи можна змішувати вакцини від коронавірусу різних виробників: тобто, чи можна робити першу дозу вакциною від одного виробника, а другу – від іншого. Ігор Кузін відповідає на це запитання так:

«Зараз лише починають з’являтися відомості з приводу міксування вакцин з вакцинами інших виробників. Поки ми чекаємо на результати досліджень, щоб все було добре доведено. Наразі в Україні дві дози щеплень проводяться вакцинами від одного виробника».

Дивіться, як медична експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова розповідає, що таке рутинна вакцинація та чи можна її поєднувати з щепленням від COVID-19:

Loading...

Про вакцинацію за кордоном

Ведучі «Сніданку з 1+1» запитали у Ігоря Кузіна, що робити, якщо людина зробила щеплення від кооронавірусу за кордоном? Як їй тепер в Україні отримати документи про вакцинацію? На це Кузін зауважує:

«Якщо людина за кордоном отримала щеплення і в неї є про довідка, то сімейний лікар може внести дані про це в електронну систему охорони здоров’я. При цьому лікар вказує, що це вторинне джерело інформації. Такий пацієнт може отримати від сімейного лікаря паперовий сертифікат про вакцинацію. На жаль, цифровий сертифікат у додатку «Дія» для тих, хто щепився за кордоном, поки не доступний. Але розробники працюють зараз над цим питанням».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посилення карантину в Україні: які нові обмеження вводять для жовтої та червоної зони з 6 грудня (коментар експерта)

Нагадуємо, окрім інформаційної кампанії, яка покликана стимулювати населення вакцинуватися, 1+1 media проводить велику кількість заходів з популяризації вакцинації проти COVID-19. Нещодавно стартувала власна соціальна кампанія  «Вакцинуйся. Разом ми сильніші». Для працівників компанії та родичів колег було проведено дві хвилі вакцинації в офісі. 

Більше новин