Дієтолог про шкоду енерготоніків: складові та альтернатива

Експерт розповідає, як впливають енерготоніки на наш організм.

Багато людей, утомлюючись від буденних справ та рутинної роботи, періодично відчувають нестачу сил та натхнення. Та життя не стоїть на місті, тому багато з нас шукають альтернативні джерела енергії в напоях та добавках.

Інакше кажучи, людині простіше з’їсти батончик чи випити енерготонік, ніж змушувати себе робити щось через силу.

Дієтолог Галина Незговорова, розповідає про шкідливість енерготоніків, виходячи з їх основних складових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що потрібно їсти, щоб шкіра обличчя була ідеальною

СКЛАДОВІ ЕНЕРГОТОНІКІВ

КОФЕЇН – потужний стимулятор нервової та серцево-судинної системи. Добава допустима норма – 300 мг. В одній баночці енергетичного напою міститься 100 мг кофеїну. При передозуванні цим компонентом речовиною виникає нервозність, порушення сну, апетиту, перебої в роботі серця.

ТАУРИН – амінокислота, що нормалізує серцево-судинну та нервову системи й обмін жирів. Однак, у великих дозах призводить до розвитку гастриту, виразкових хвороб та аритмії.

ВІТАМІНИ ГРУПИ «В» необхідні для роботи нервової системи, проте, у великій кількості можуть викликати алергічні реакції.

ЕКСТАРКТ ЖЕНЬШЕНЮ ТА ГУАРАНИ – природні психостимулятори, що корисні виключно в маленьких дозах – 3-5 крапель на добу. При перевищенні цієї дози виникає безсоння, неадекватна поведінка та підвищення артеріального тиску.

ВУГЛЕВОДИ  – калорійність однієї баночки енерготоніка складає 200 ккал. А 2 баночки, відповідно – це вже повноцінний обід.

Енергетичні напої не містять ніякої «суперенергії», а тільки примушують організм працювати потужніше. Як наслідок – енергетичні резерви людини поступово виснажуються, – підсумовує дієтолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи всі салати – низькокалорійні: дієтолог розвіює міфи

АЛЬТЕРНАТИВА ЕНЕРГОТОНІКАМ

Замінити дію шкідливого магазинного енергетика легко зможуть чай та кава.

В 2 г зеленого чаю міститься 80 мг кофеїну, а 1 чашка щойно звареної кави забезпечить вам до 200 мг кофеїну.

Більше новин