Десинхронізація організму: як перехід від літнього часу на зимовий впливає на наше здоров'я

Експертка пояснила, як перехід від літнього часу на зимовий впливає на наше здоров'я та які має наслідки

Дискусія щодо відмови від літнього часу набирає в соцмережах все нових обертів. Одні погоджуються з переведенням на зимовий час, а інші навпаки хочуть залишатися на літньому. Та чи мають ці постійні зміни часу певні наслідки не тільки для економіки України, а насамперед й для нас. Про те, чи вплине відмова від літнього часу вплине на наше з вами здоров’я розповіла кандидатка біологічних наук Ольга Маслова у Сніданку з 1+1, який виходить у будні з 06:30 до 09:30 на 1+1 Україна.

Тільки зимовий час

Попередньо Верховна Рада ухвалила закон про відмову від переведення годинника на літній час і вже від 27 жовтня, ми маємо назавжди перейти на зимовий час. У Міністерстві охорони здоров’я і Національній академії наук таке рішення підтримали й зазначили, що це допоможе сформувати сталий режим дня, збільшить ефективність сну, полегшить засинання, знизить рівень стресу і тривоги. Водночас громадська організація Академії наук вищої школи просить президента ветувати цей закон.

Чи корисно це для здоров'я людини

Кандидатка біологічних наук Ольга Маслова зазначила, що залишається все ж прихильницею прийнятого закону та має на це своє пояснення з погляду біології людини:

"У нас в клітинах відбуваються кожну секунду певні процеси і протягом доби ці процеси мають деяку циклічність. Ці добові ритми відбуваються з періодичністю приблизно 24 години. І от коли ми починаємо, смикати стрілки туди-сюди двічі на рік, то ми додаємо десинхронізації організму"

Тобто за той тиждень, коли ми, наприклад, переходимо з зимового часу на так званий — літній, то робимо дуже різку зміну обставин для нашого організму, тому що цей сезонний перехід має бути повільним, а він у нас відбувається стрибкоподібним рухом. 

"Ми собі по трохи звикали до осені, а так раз і на зиму переходимо й ніби в людей відразу виникає думка, що, як темно, депресія, так погано. Суб’єктивно воно так і відчувається, бо ми не плавно перейшли, а різко. І влітку так само — ми не плавно доходимо до того, що сонце буде вставати раніше, а нас різко в це, як ніби кидають, крадуть в нас годину часу сну. Тому літній перехід більш травматичний ніж зимовий", — пояснює Ольга Маслова.

Чим це небезпечно

За словами експертки у цей час збільшується кількість серцево-судинних захворювань, ускладнень, у тому числі й інфарктів, інсультів, кількість ДТП, аварій на виробництвах. Також Ольга Маслова наголошує:

"Дуже багато проблем зі здоров’ям у людей, наприклад, які приймають ліки в якийсь зазначений час, яким прописали, що треба конкретно в цю годину приймати. І коли ми зміщуємо час, то переважно думаємо тільки про сон, тобто лише на побутовому рівні, але оці ритми, про які я розказувала, вони координують взагалі всі процеси в організмі"

Який час більш природний для українців: зимовий чи літній

Попри численну кількість дискусій щодо питання, який же час все-таки більш природний для нас, то за словами науковиці, з погляду географії, для 85% території України — це все-таки зимовий, а так званий літній придумали саме енергетики чи урядовці з метою економії електроенергії.

"Ви ж взимку не лягаєте спати о 17-й. От ті, хто каже, що сонце встане о 3-ій, і треба встати о 3-ій, ви ж в листопаді не лягали спати о 17-ій чомусь. Тому, все одно, тримаємо свій режим, а цей зовнішній момент нам потрібен для координації всього того, що відбувається в нас всередині", - підсумовує кандидатка біологічних наук Ольга Маслова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переводити годинники вже не будемо: в Україні скасували "літній час"

Більше новин