Десинхронізація організму: як перехід від літнього часу на зимовий впливає на наше здоров'я

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Експертка пояснила, як перехід від літнього часу на зимовий впливає на наше здоров'я та які має наслідки

Поділитися:

Дискусія щодо відмови від літнього часу набирає в соцмережах все нових обертів. Одні погоджуються з переведенням на зимовий час, а інші навпаки хочуть залишатися на літньому. Та чи мають ці постійні зміни часу певні наслідки не тільки для економіки України, а насамперед й для нас. Про те, чи вплине відмова від літнього часу вплине на наше з вами здоров’я розповіла кандидатка біологічних наук Ольга Маслова у Сніданку з 1+1, який виходить у будні з 06:30 до 09:30 на 1+1 Україна.

Тільки зимовий час

Попередньо Верховна Рада ухвалила закон про відмову від переведення годинника на літній час і вже від 27 жовтня, ми маємо назавжди перейти на зимовий час. У Міністерстві охорони здоров’я і Національній академії наук таке рішення підтримали й зазначили, що це допоможе сформувати сталий режим дня, збільшить ефективність сну, полегшить засинання, знизить рівень стресу і тривоги. Водночас громадська організація Академії наук вищої школи просить президента ветувати цей закон.

Чи корисно це для здоров'я людини

Кандидатка біологічних наук Ольга Маслова зазначила, що залишається все ж прихильницею прийнятого закону та має на це своє пояснення з погляду біології людини:

"У нас в клітинах відбуваються кожну секунду певні процеси і протягом доби ці процеси мають деяку циклічність. Ці добові ритми відбуваються з періодичністю приблизно 24 години. І от коли ми починаємо, смикати стрілки туди-сюди двічі на рік, то ми додаємо десинхронізації організму"

Тобто за той тиждень, коли ми, наприклад, переходимо з зимового часу на так званий — літній, то робимо дуже різку зміну обставин для нашого організму, тому що цей сезонний перехід має бути повільним, а він у нас відбувається стрибкоподібним рухом. 

"Ми собі по трохи звикали до осені, а так раз і на зиму переходимо й ніби в людей відразу виникає думка, що, як темно, депресія, так погано. Суб’єктивно воно так і відчувається, бо ми не плавно перейшли, а різко. І влітку так само — ми не плавно доходимо до того, що сонце буде вставати раніше, а нас різко в це, як ніби кидають, крадуть в нас годину часу сну. Тому літній перехід більш травматичний ніж зимовий", — пояснює Ольга Маслова.

Чим це небезпечно

За словами експертки у цей час збільшується кількість серцево-судинних захворювань, ускладнень, у тому числі й інфарктів, інсультів, кількість ДТП, аварій на виробництвах. Також Ольга Маслова наголошує:

"Дуже багато проблем зі здоров’ям у людей, наприклад, які приймають ліки в якийсь зазначений час, яким прописали, що треба конкретно в цю годину приймати. І коли ми зміщуємо час, то переважно думаємо тільки про сон, тобто лише на побутовому рівні, але оці ритми, про які я розказувала, вони координують взагалі всі процеси в організмі"

Який час більш природний для українців: зимовий чи літній

Попри численну кількість дискусій щодо питання, який же час все-таки більш природний для нас, то за словами науковиці, з погляду географії, для 85% території України — це все-таки зимовий, а так званий літній придумали саме енергетики чи урядовці з метою економії електроенергії.

"Ви ж взимку не лягаєте спати о 17-й. От ті, хто каже, що сонце встане о 3-ій, і треба встати о 3-ій, ви ж в листопаді не лягали спати о 17-ій чомусь. Тому, все одно, тримаємо свій режим, а цей зовнішній момент нам потрібен для координації всього того, що відбувається в нас всередині", - підсумовує кандидатка біологічних наук Ольга Маслова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переводити годинники вже не будемо: в Україні скасували "літній час"

Новини по темі