Галина Незговорова, постійний експерт програми «Сніданок з 1+1» порадила, що можна додати до раціону в межах безглютенової дієти.
Глютен – це група запасаючих білків, які містяться в злаках (зернах) пшениці, жита, вівса та відповідно всіх продуктах, що з них виготовляються.
КОМУ НЕ МОЖНА ВЖИВАТИ ГЛЮТЕНОВМІСНІ ПРОДУКТИ
Глютен є шкідливим винятково для людей, що страждають від хвороби целіакія – це алергія на глютен. Вона проявляється у захворюванні тонкого кишечника.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Плюси і мінуси харчування без глютену.
Целіакія діагностується переважно ще у дитячому віці. Таким хворим категорично не можна вживати глютеновмісних продуктів. Тобто необхідно виключити з раціону продукти, що містять пшеницю, жито, овес та ячмінь.
ЩО НЕ МОЖНА ЇСТИ НА БЕЗГЛЮТЕНОВІЙ ДІЄТІ
-Крупи, борошно, ячмінь, макаронні вироби.
-Напівфабрикати у паніровці.
-Майонез, гірчиця, соуси.
-Ковбасні вироби, сосиски, сардельки.
-Шоколад.
-Пиво.
В обмеженому обсязі можна їсти капусту, редьку, цибулю та часник. – зауважила експерт.
ЩО МОЖНА ЇСТИ НА БЕЗГЛЮТЕНОВІЙ ДІЄТІ
-Гречка, рис, кукурузна крупа
-Нежирне м’ясо та риба.
-Омлет чи варені яйця (1-2/день).
-Свіжі ягоди та фрукти краще вживати у вигляді компотів, мусів, смузі та киселів.
Вживати їжу рекомендується 5-6 разів на день невеликими порціями. Готувати слід у відвареному чи запеченому вигляді. – наголошує дієтолог.
Через розвиток вторинної лактазної недостатності не бажано вживати молочні продукти, а от кисломолочні можна.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати фруктові оладки без лактози.
Пам’ятайте, що хворі на целіакію повинні дотримуватися такої дієти все життя і під доглядом лікаря.
Нагадаємо, нещодавно ми розповідали, чи можна схуднити на безглютеновій дієті.