Чи можна схуднути на безглютеновій дієті

Біохімік розповів про походження глютену та його особливості.

Поділитися:

Рецепт ароматних булочок із гарбузового тіста від Валентини ХамайкоПостійний експерт програми «Сніданок. Вихідний» Гліб Репіч розповів про властивості глютену та розвіяв міфи щодо його шкоди для здоров'я.

Глютен – це група запасаючих білків, які містяться в злаках (зернах) пшениці, жита, вівса та відповідно всіх продуктах, що з них виготовляються.

Потрапляючи у воду, глютен утворює клеїсту речовину. За рахунок цього тісто на хліб є таким еластичним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білкові продукти та лід збережуть молодість вашої шкіри

ШКОДА ВІД ГЛЮТЕНУ

Глютен є шкідливим винятково для людей, що страждають від хвороби целіакія – це алергія на глютен. Вона проявляється у захворюванні тонкого кишечника.

Целіакія діагностується переважно ще у дитячому віці. Таким хворим категорично не можна вживати глютеновмісних продуктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти збережуть здоров'я серця.

Поради дієтолога: Яке м’ясо найкорисніше для організму людиниКОРИСТЬ ПРОДУКТІВ БЕЗ ГЛЮТЕНУ

Білок, потрапляючи у шлунково-кишковий тракт, перетравлюється, розщеплюється до амінокислот і всмоктується організмом. Якщо людина не страждає на целіакію, її організму все одно, який білок він спожив. Глютен не викликає жодних хвороб у людей без алергії.

КАЛОРІЙНІСТЬ ГЛЮТЕНУ

У глютені рослина запасає поживні речовини, щоб дати життя новим рослинам. Безглютенові продукти містять білок іншого походження, але він так само виконує запасаючу функцію.

Різниця калорійності між глютеновими й безглютеновими продуктами мінімальна – 1-5Ккал.

БЕЗГЛЮТЕНОВА ДІЄТА

Безглютенова дієта не дуже корисна, як для здоров'я, так і для сімейного бюджету. По-перше, імпортні безглютенові продукти коштують врази більше. По-друге, часто безглютенові товари виробляють з продуктів, до складу яких входять підсилювачі смаку та цукор, що лише додадуть ваги. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як схуднути за допомогою вівсянки.

Нагадаємо, нещодавно ми розповідали, як приготувати корисну гранолу із вівсяними пластівцями, горіхами та медом.