Ожина, яка за зовнішнім виглядом нагадує плоди малини, за вмістом перевищує оздоровчі властивості більшості ягідних культур. В народі її називають «царською ягодою».
Ожина багата на клітковину, мікро- та макроелементи та вітаміни. Варто підкреслити, що за вмістом вітаміну С вона вдвічі обходить лохину, а за РР – є беззаперечним рекордсменом серед ягід. Низька калорійність ожини - всього 34 ккал/100 г дозволяє споживати її без шкоди для фігури.
Читайте також: Як попередити застуду восени
Серед корисних властивостей ожини виділяють:
1. Сприяє позитивній роботі серцево-судинної та нервової систем;
2. Покращує пам'ять та нормалізує сон;
3. Допомагає при цукровому діабеті;
4. Має сечогінну, жарознижуючу та протизапальну дію;
5. Стимулює шлунково-кишковий тракт;
6. Попереджає розвиток новоутворень.
Ожина допомагає майбутній мамі попередити виникнення вроджених дефектів та нормалізує розвиток дитини.
Важливо, щоб ягоди були ретельно вимиті та не містили шкідливих хімічних елементів.
Корисними є не лише плоди ягоди, а й її листя. Воно багате на вітамін С, мінерали та амінокислоти. Відвар з листя чудово допомагає при ангіні та стоматиті.
Однак лікарі не рекомендують вживати ожину при:
1. запальних процесах шлунку і кишечника;
2. алергії та індивідуальній непереносимості.
Додавайте лише жменьку ожини до улюблених страв та збережіть здоров'я вашої сім'ї!