Костянтин Грубич дізнався про народні традиції на Яблучний Спас: для чого їли цибулю та що святили в церкві (сюжет «Сніданку з 1+1)

Які існували народні традиції напередодні свята Яблучного Спаса?

Сьогодні, 19 серпня, свято Яблучного Спаса, або Преображення Господня. Ведучий 1+1 Костянтин Грубич у музеї народної архітектури і побуту "Пирогово" спеціально для "Сніданку з 1+1" дізнавався про народні традиції напередодні та в день Другого Спасу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Яблучним Спасом: привітання у віршах та картинках до свята

Отже, напередодні Яблучного Спаса, у Передсвято Преображення Господнього було прийнято їсти і розвішувати зв'язки цибулі по дому. Вважалося, що це захистить від хвороб і злих сил. В народі говорили:

"Цибулю їм, цибуля пахне, і нечиста сила відступить".

На свято Преображення Господня було прийнято збирати кошик, щоб освятити в церкві. Що ж було прийнято святити на Яблучний Спас? У кошику мали бути:

  • яблука; 
  • груші; 
  • городину;
  • чорнобривці і барвінок у вигляді прикрас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Преображення Господнє: привітання у віршах, прозі, картинках

Також на Яблучний Спас святять і мед, оскільки 19 серпня – це День пасічника в Україні. Крім того, для освяченні в церкві брали колоски жита, плели з них вінки та робили хрести. Після того, як жито освятять на Яблучний Спас, з ним йшли до поля та засівали його.

Заборонено на Преображення Господнє освячувати алкоголь та м'ясні вироби, оскільки триває Успенський піст.

Детальніше про народні традиції, повязані зі святом Яблучного Спаса, дивіться у сюжеті Костянтина Грубича:

Loading...

Більше новин