Коли починається Успенський піст 2022: дата, традиції харчування

Коли починається Успенський піст 2022: дата, історія, що можна і не можна їсти

Коли початок Успенського посту у 2022 році?

Поділитися:

Скоро починається один з 4-х багатоденних постів у році: Успенський піст (або Успінський). Він присвячений Дню пам'яті Божої Матері й існує для того, щоб закликати віруючих наслідувати її прикладу благочестивості. Він буде тривати аж до свята Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головні пости 2022: календар багатоденних постів

Коли починається Успенський піст 2022?

Тривалість Успінського посту щороку незмінна: він продовжується 14 днів. Починається Успенський піст 14 серпня, на свято Медового Спасу, а закінчується 27 серпня, у переддень Успіння Пресвятої Богородиці.

Тож Успенський піст 2022 розпочнеться 14 серпня, у неділю, на свято Маковея.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медовий, Яблучний і Горіховий Спас: дати, історія і традиції свят

Історія і традиції Успенського посту

Про Успінський піст було відомо приблизно з V століття. Хоча цей піст формально починається влітку, але по суті вважається вже осіннім. Спочатку Успенського посту дотримувалися ті хто з якихось причин не дотримувався цього року Великого посту. Та згодом церква виокремила 4 головні багатодення пости у році, яких рекомендує дотримуватися всім вірянам: Великий, Петрів, Успенський та Різдвяний.

Період утримання під час Успінського посту дозволяє вірянам підготуватися до свята Успіння Пресвятої Богородиці. Людина утримується в їжі, певних діях, присвячує себе молитві, і тим самим просить Божу Матір про заступництво. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на серпень 2022: найважливіші свята та дати

Успенський піст: що можна і не можна їсти?

За своєю суворістю Успінський піст схожий на Великий, проте він значно коротший. На період Успенського посту вірянам заборонено вживати їжу тваринного походження: м'ясо, молоко, яйця. Також під час Успенського посту заборонено вживати алкоголь, курити, вступати в інтимну близькість, брати участь у гучних святкуваннях, сваритися, лихословити.

Дозволено вживати під час Успенського посту: картоплю, гриби, горіхи, овочі, фрукти і ягоди.

Дивіться, які звичаї і традиції існують на Маковія, з якого й починається Успенський піст:

Новини по темі