Окупанти намагаються знищити українську культурну спадщину: які культурні пам'ятки України зруйнували загарбники під час війни

У яку суму оцінюють збитки сфери культури України за часи війни? Які українські пам'ятки витримали дві світові війни, але не вистояли під час російської агресії?

Міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко вважає, що перше, проти чого воює путін, якщо не говорити про території та людей — це проти нашої культури та історії. Дійсно, за цей час від вогню окупантів постраждало багато української культурної спадщини: Свято-Георгіївський скит у селі Долина, Драмтеатр у Маріуполі, музей Сковороди у селі Сковородинівка, університет Каразіна у Харкові, Обласний міжнародний центр у Чернігові, гімназія у Лисичанську тощо. "Сніданок з 1+1" розповів детальніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбудовувати Маріуполь вже погодились дві країни: Греція — пологовий будинок, а Італія — драмтеатр

► У день пам'яті 8 травня російські військові розбомбили Георгіївський скит Святогірської лаври у селі Долина. Перша святиня на цьому місці була побудована ще в середині ХІХ століття. Відтоді це був центр просвітництва та релігійного виховання.

► У Маріупольському Драмтеатрі від ворожого вогню переховувалися тисячі містян. 16 березня у будівлю ХІХ століття, у серці міста, російський літак скинув потужну бомбу. Окупантів не зупинив навіть напис "ДІТИ" з обох боків подвір'я. Попередньо у стінах театру загинули 600 людей. Як люди вижили під час бомбардування драматичного театру у Маріуполі? Дивіться сюжет:

Loading...

► Проти ночі на 7 травня російська ракета знищила Національний музей Григорія Сковороди на Харківщині. Це був маєток XVIII століття, у якому Григорій Сковорода працював останні роки. Поруч у селі знаходиться могила філософа. На щастя, експонати з колекції вдалося врятувати. Їх заздалегідь перемістили у безпечне місце.

► За 50 км від музею Сковороди у Харкові окупанти гатили по будівлях Харківського університету імені Каразіна. Від обстрілів і бомбардувань постраждали навчальні корпуси, бібліотека та музей природи. 

► Будівлю колишнього кінотеатру, а нині Обласного молодіжного центру у серці Чернігова вдалося повністю відновити після Другої світової війни, але 27 лютого ворог випустив ракету "Іскандер" з території білорусі в центр українського міста. Ворожий вогонь знищив чернігівську пам'ятку архітектури. 

► Пережила Дві світові війни, але не витримала звірств окупантів гімназія у Лисичанську. Росіяни спалили її. Гімназії було понад 100 років. Вона була збудована наприкінці ХІХ століття бельгійцями, тож гімназія входила до ансамблю бельгійської архітектурної спадщини Лисичанська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біль всього світу: в Чехії перед будівлею театру виклали слово "ДЕТИ", як у Маріуполі, де росіяни скинули бомби попри надпис

Олександр Ткаченко розповів:

Збитки, які в цілому зазнала сфера культури в Україні надзвичайно великі. Принаймні коли ми говоримо з нашими західними колегами міністрами ми називаємо суму від 3 до 5 мільярдів, але це попередня оцінка загальних збитків, яких зазнала наша сфера за цей час.

Ворогу не вдасться знищити українську культурну спадщину: Італія, Греція, Польща, Німеччина та Велика Британія вже готові до відбудови української культури! Дивіться сюжет з подробицями:

Більше новин