Окупанти намагаються знищити українську культурну спадщину: які культурні пам'ятки України зруйнували загарбники під час війни

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Які культурні пам'ятки України зруйнували загарбники під час війни

У яку суму оцінюють збитки сфери культури України за часи війни? Які українські пам'ятки витримали дві світові війни, але не вистояли під час російської агресії?

Поділитися:

Міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко вважає, що перше, проти чого воює путін, якщо не говорити про території та людей — це проти нашої культури та історії. Дійсно, за цей час від вогню окупантів постраждало багато української культурної спадщини: Свято-Георгіївський скит у селі Долина, Драмтеатр у Маріуполі, музей Сковороди у селі Сковородинівка, університет Каразіна у Харкові, Обласний міжнародний центр у Чернігові, гімназія у Лисичанську тощо. "Сніданок з 1+1" розповів детальніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбудовувати Маріуполь вже погодились дві країни: Греція — пологовий будинок, а Італія — драмтеатр

► У день пам'яті 8 травня російські військові розбомбили Георгіївський скит Святогірської лаври у селі Долина. Перша святиня на цьому місці була побудована ще в середині ХІХ століття. Відтоді це був центр просвітництва та релігійного виховання.

► У Маріупольському Драмтеатрі від ворожого вогню переховувалися тисячі містян. 16 березня у будівлю ХІХ століття, у серці міста, російський літак скинув потужну бомбу. Окупантів не зупинив навіть напис "ДІТИ" з обох боків подвір'я. Попередньо у стінах театру загинули 600 людей. Як люди вижили під час бомбардування драматичного театру у Маріуполі? Дивіться сюжет:

► Проти ночі на 7 травня російська ракета знищила Національний музей Григорія Сковороди на Харківщині. Це був маєток XVIII століття, у якому Григорій Сковорода працював останні роки. Поруч у селі знаходиться могила філософа. На щастя, експонати з колекції вдалося врятувати. Їх заздалегідь перемістили у безпечне місце.

► За 50 км від музею Сковороди у Харкові окупанти гатили по будівлях Харківського університету імені Каразіна. Від обстрілів і бомбардувань постраждали навчальні корпуси, бібліотека та музей природи. 

► Будівлю колишнього кінотеатру, а нині Обласного молодіжного центру у серці Чернігова вдалося повністю відновити після Другої світової війни, але 27 лютого ворог випустив ракету "Іскандер" з території білорусі в центр українського міста. Ворожий вогонь знищив чернігівську пам'ятку архітектури. 

► Пережила Дві світові війни, але не витримала звірств окупантів гімназія у Лисичанську. Росіяни спалили її. Гімназії було понад 100 років. Вона була збудована наприкінці ХІХ століття бельгійцями, тож гімназія входила до ансамблю бельгійської архітектурної спадщини Лисичанська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біль всього світу: в Чехії перед будівлею театру виклали слово "ДЕТИ", як у Маріуполі, де росіяни скинули бомби попри надпис

Олександр Ткаченко розповів:

Збитки, які в цілому зазнала сфера культури в Україні надзвичайно великі. Принаймні коли ми говоримо з нашими західними колегами міністрами ми називаємо суму від 3 до 5 мільярдів, але це попередня оцінка загальних збитків, яких зазнала наша сфера за цей час.

Ворогу не вдасться знищити українську культурну спадщину: Італія, Греція, Польща, Німеччина та Велика Британія вже готові до відбудови української культури! Дивіться сюжет з подробицями:

Новини по темі