Міністр культури Олександр Ткаченко у «Сніданку. Онлайн» прокоментував роботу театрів у воєнний час та підтримку від держави

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Міністр культури Олександр Ткаченко у «Сніданку. Онлайн» прокоментував роботу та підтримку театрів у воєнний час

До Міжнародного дня театру в ефірі говорили про те, як функціонують театри у країні, де йде війна.

Поділитися:

Сьогодні, 27 березня, у світі відзначаєть День театру. З нагоди цього культурного свята до ефіру "Сніданку. Онлайн" доєднався міністр культури України Олександр Ткаченко, який розповів, як працюють зараз театри в Україні та яку підтримку надає держава. Звичайно, згадали про Донецький драмтеатр в Маріуполі, який став однією з найтрагічних сторінок війни, яку 24 лютого відкрито та повномасштабно розпочала росія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖБіль всього світу: в Чехії перед будівлею театру виклали слово "ДЕТИ", як у Маріуполі, де росіяни скинули бомби попри надпис

Розмову Олександр Ткаченко розпочав з важливості театрального мистецтва для суспільства:

"Театр як одне з найдавніших мистецтв, переживав різні часи…Я радий, що в цей час багато театрів українських продовжують працювати, в бомбосховищах ставлять вистави… І радий повідомити, що ми очікуємо найближчими днями, що в безпечних місцях театри зможуть поновити свою роботу. Це важливо для людей, бо це відрада долученням до мистецтва, це користь для здоров’я".

Ткаченко Олександр

Олександр Ткаченко розповів, що відбудова театру в Маріуполі — це питання лише часу:

"Маріупольский театр ми, безперечно, відбудуємо. Я мав розмову з міністром культури Італії, домовилися, що спільними зусиллями будемо відновлювати. Але ця трагедія назавжди залишиться з нами. Сьогодні в Берліні буде спеціальний мистецький захід «Українські голоси для Маріуполя», під час сьогоднішнього великого телемарафону [Save Ukraine — #StopWar], який відбудеться для всього світу, теж будемо згадувати про Маріупольский театр. Це символ звірства та віроломства рашистів проти українського народу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖВідбудовувати Маріуполь вже погодились дві країни: Греція — пологовий будинок, а Італія — драмтеатр

Також Олександр Ткаченко підкреслив, що на сайті міністерства є спеціальний облік постраждалих від обстрілів росіянами закладів культури, який ведеться задля того, щоб після перемоги добиватися репарації від росії. Ведуча Валентина Хамайко поцікавилася щодо превентивних заходів щодо збереження культурних цінностей, які російські військові можуть вивезти.

"Це дуже делікатна тема, можу сказати тільки одне – ми над вирішенням цього питання працюємо", — відповів міністр.

Про підтримку від Міністерства культури театрів під час війни запитала Людмила Барбір. Олександр Ткаченко відповів:

"Зараз театри роблять різні акції на підтримку, зокрема театр в Івано-Франківську записав чудову пісню «Повстань народе мій», вчора була акція в Львові, сьогодні, знаю, плануються деякі акції в Києві. Найголовніше, що зараз ми можемо зробити – продовжувати працювати. Є бригади, які виїжджають на фронт, є театри в безпечних місцях, які продовжують роботу, є мистецькі акції на заході, деякі артисти будуть брати участь у виставках, присвячених протидії війні, розказувати на європейських майданчиках про те, що відубвається в нашій країні. Театральна сфера продовжує жити. Ми її фінансуємо, є така можливість і будемо робити це і надалі, щоб зберегти наших митців. Мій заклик до керівників театрів: будь-який прояв вашої активності сьогодні на фронті, на екранах, в інтернеті, там, де можливо продовжувати вистави, будуть надзвичайно гаряче і прихильно сприйняті українцями".

Зверніть увагу, що від 28 березня "Сніданок.Онлайн" змінює час та канали трансляції. З понеділка програма буде виходити з 09:00 до 12:00 на телеканалах ТЕТ і 2+2, а також на YouTube.

Новини по темі