У програмі «Сніданок з 1+1» дієтолог Галина Незговорова розповіла про корисні властивості кизилу, його калорійність та правила вживання.
За словами експерта, у кизилі міститься велика кількість важливих для організму людини речовин. Свіжі ягоди низькокалорійні – 40 ккал. на 100 г. продукту.
Сушений кизил більш калорійний – 200 ккал. на 100 г. ягід., проте в ньому в п’ять разів більше вуглеводів і білку.
КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ КИЗИЛУ
1. Профілактика атеросклерозу – захворювання, що уражає переважно великі артеріальні судини.
2. Нормалізує артеріальний тиск і покращує стан судин.
3. Покращує секрецію шлунка та покращує травлення.
4. Підвищує рівень гемоглобіну.
5. Виводить токсичні речовини.
Щоб забезпечити гарне самопочуття, достатньо однієї жменьки смачних ягід, – переконує експерт.
Не рекомендують вживати кизил при запальних процесах кишково-шлункового тракту та алергії.
ЗБЕРІГАННЯ ТА ВЖИВАННЯ
Ягоди збирають у кінці вересня. Їх заморожують, сушать, готують джеми та варення, перетирають із цукром, а свіжі ягоди зберігають у холодильнику не більше двох тижнів.
Регулярне вживання ягід є ефективною профілактикою інфекційних захворювань, а відвар на їх основі зміцнює, тонізує та підвищує імунітет, – каже дієтолог.
За словами дієтолога, кизил ефективно допомагає у боротьбі з зайвими кілограмами, а свіжий сік із ягід допоможе при захворюванні щитоподібної залози та цукровому діабеті.
Нагадаємо, що нещодавно дієтолог розповіла, чим корисна калина.