Сезон яблук у самому розпалі: як не помилитись з вибором улюбленого фрукта та які сорти найсмачніші

Чи знаєте ви, як правильно обрати яблука на базарі чи в супермаркеті, щоб вони були не лише смачними, а й корисними? Ми вам у цьому допоможемо.

Ви помічали, що початок осені в Україні завжди пахне яблуками? І не дивно, адже саме зараз стартує сезон, коли прилавки рясніють червоними, зеленими та золотавими яблуками. 

Українські яблука люблять і цінують не лише вдома, а й за кордоном, адже ми стабільно входимо у п’ятірку найбільших експортерів цього фрукту в Європі. Та як серед сотень сортів вибрати саме ті, що подарують максимум користі та задоволення?

Саме в цьому допоможе розібратись постійний експерт та ведучий рубрики Знаю-споживаю у Сніданку з 1+1 Костянтин Грубич. 

У різні роки Україна займала друге й третє місця серед найбільших європейських виробників яблук, поступаючись лише Польщі та Італії. Проте зараз, через війну, ці показники значно зменшилися.  В Україні вирощують щонайменше 100 сортів яблук. Це як класичні сорти: Антонівка, Ренет Симиренка, Старкінг, так і відносно нові улюбленці — Golden, Чемпіон, Ред Принц.

Та особливе місце займає Ренет Симиренка. Його створив українець Левко Симиренко — вчений і меценат. Його син Володимир продовжив справу батька й став видатним помологом та селекціонером. Обоє залишили величезний спадок у садівництві, який і сьогодні значною частиною робить Україну яблучною країною.

Читайте також:
Freepik

Чому цього року яблук менше?

За словами фермерів, цей рік виявився непростим для садівників, адже весняні морози нещадно вдарили по врожаю. Тому яблук на базарах менше, ніж зазвичай та й ціна на них відповідно вища ніж зазвичай. Проте сезон яблук уже розпочався. Зараз якраз збирають Галу, Айдаред і Golden, а зовсім скоро на прилавках з’явиться і Ренет Симиренка.

Як правильно обрати яблука?

Віддавайте перевагу сезонним

Не купуйте яблука, які «залежалися» у супермаркетах і виглядають надто глянцево. Вони можуть бути красивими, але втрачають частину корисних властивостей. Найкорисніші — це ті, які щойно зібрані.

Не бійтеся плям на яблуках

Невеликі вади на шкірці — ознака натуральності. Проте пошкоджені яблука краще не їсти, у них вже починаються процеси гниття.

Звертайте увагу на аромат

Дозріле яблуко завжди пахне. Якщо воно не має жодного запаху, то краще залишити на полиці.

Будьте обачні зі шкіркою

Саме в ній найбільше вітамінів, але якщо фрукт покритий воском (часто це імпортні яблука), краще його почистити. Пестициди «чіпляються» до поверхні й важко змиваються.

Завжди мийте яблука

Навіть яблука з власного саду потрібно мити. Це проста, але важлива звичка, яка допоможе зберегти ваше здоров'я. 

Проте для любителів яблук є ще один нюанс про який варто знати. Дієтологиня Олена Зінченко радить вживати лише 300 грамів яблук на день, адже попри корисність фрукта, у нього є своя добова норма для людини:

«Яблука варто їсти після основної трапези або як перекус між прийомами їжі. Вони підходять навіть людям із діабетом, але в невеликих кількостях».

Тож цієї осені не минайте повз прилавки з яблуками. Обирайте своє улюблене — з кислинкою чи солодке, зелене чи червоне. Наприклад, солодші сорти яблук краще обирати для десертів чи випічки, а більш кислі для приготування соусів. А от яке найсмачніше, краще скаже ваш смак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вересень готує погодні сюрпризи: синоптики розповіли, коли варто очікувати дощі та як довго вони триватимуть

Останні новини