Сезон яблук у самому розпалі: як не помилитись з вибором улюбленого фрукта та які сорти найсмачніші

Як обрати яблука: найсмачніші сорти та корисні поради
Getty Images
Сніданок з 1+1
Поділитися:

Чи знаєте ви, як правильно обрати яблука на базарі чи в супермаркеті, щоб вони були не лише смачними, а й корисними? Ми вам у цьому допоможемо.

Ви помічали, що початок осені в Україні завжди пахне яблуками? І не дивно, адже саме зараз стартує сезон, коли прилавки рясніють червоними, зеленими та золотавими яблуками. 

Українські яблука люблять і цінують не лише вдома, а й за кордоном, адже ми стабільно входимо у п’ятірку найбільших експортерів цього фрукту в Європі. Та як серед сотень сортів вибрати саме ті, що подарують максимум користі та задоволення?

Саме в цьому допоможе розібратись постійний експерт та ведучий рубрики Знаю-споживаю у Сніданку з 1+1 Костянтин Грубич. 

У різні роки Україна займала друге й третє місця серед найбільших європейських виробників яблук, поступаючись лише Польщі та Італії. Проте зараз, через війну, ці показники значно зменшилися.  В Україні вирощують щонайменше 100 сортів яблук. Це як класичні сорти: Антонівка, Ренет Симиренка, Старкінг, так і відносно нові улюбленці — Golden, Чемпіон, Ред Принц.

Та особливе місце займає Ренет Симиренка. Його створив українець Левко Симиренко — вчений і меценат. Його син Володимир продовжив справу батька й став видатним помологом та селекціонером. Обоє залишили величезний спадок у садівництві, який і сьогодні значною частиною робить Україну яблучною країною.

Читайте також:
яблука кошик
Freepik

Чому цього року яблук менше?

За словами фермерів, цей рік виявився непростим для садівників, адже весняні морози нещадно вдарили по врожаю. Тому яблук на базарах менше, ніж зазвичай та й ціна на них відповідно вища ніж зазвичай. Проте сезон яблук уже розпочався. Зараз якраз збирають Галу, Айдаред і Golden, а зовсім скоро на прилавках з’явиться і Ренет Симиренка.

Як правильно обрати яблука?

Віддавайте перевагу сезонним

Не купуйте яблука, які «залежалися» у супермаркетах і виглядають надто глянцево. Вони можуть бути красивими, але втрачають частину корисних властивостей. Найкорисніші — це ті, які щойно зібрані.

Не бійтеся плям на яблуках

Невеликі вади на шкірці — ознака натуральності. Проте пошкоджені яблука краще не їсти, у них вже починаються процеси гниття.

Звертайте увагу на аромат

Дозріле яблуко завжди пахне. Якщо воно не має жодного запаху, то краще залишити на полиці.

Будьте обачні зі шкіркою

Саме в ній найбільше вітамінів, але якщо фрукт покритий воском (часто це імпортні яблука), краще його почистити. Пестициди «чіпляються» до поверхні й важко змиваються.

Завжди мийте яблука

Навіть яблука з власного саду потрібно мити. Це проста, але важлива звичка, яка допоможе зберегти ваше здоров'я. 

Проте для любителів яблук є ще один нюанс про який варто знати. Дієтологиня Олена Зінченко радить вживати лише 300 грамів яблук на день, адже попри корисність фрукта, у нього є своя добова норма для людини:

«Яблука варто їсти після основної трапези або як перекус між прийомами їжі. Вони підходять навіть людям із діабетом, але в невеликих кількостях».

Тож цієї осені не минайте повз прилавки з яблуками. Обирайте своє улюблене — з кислинкою чи солодке, зелене чи червоне. Наприклад, солодші сорти яблук краще обирати для десертів чи випічки, а більш кислі для приготування соусів. А от яке найсмачніше, краще скаже ваш смак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вересень готує погодні сюрпризи: синоптики розповіли, коли варто очікувати дощі та як довго вони триватимуть

Новини по темі