Cучасний світ переживає справжній чайний бум. Наймодніші ресторани Нью-Йорка, Лондона, Парижа розширюють свої чайні карти і обов’язково кладуть на стіл гостям дигустаційні листи для запису вражень від чаю.
Чайні церемонії давно стали однією з найулюбленіших складових японської культури. Вони потрапили сюди з Китаю завдяки буддійським монахам, котрі вживали чай під час медитацій. З часом китайські мотиви змішалися з японським менталітетом, перетворивши чайну церемонію в справжнє дійство з суворими канонами.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 цікавих фактів про Японію, які шокують
У цьому строго розписаному ритуалі беруть участь майстер чаю (людина-жрець, що заварює та розливає чай) та гості. Кожен поводиться відповідно до усталених правил, витримуючи належну поставу, манеру спілкування та навіть міміку.
Тяною (чайна церемонія в Японії) сьогодні є самобутнім, унікальним мистецтвом. Для японців це не просто спосіб правильного приготування чаю – під час тяною вони кожним словом і жестом прагнуть до духовного самовдосконалення.
ЧАЙНА ЦЕРЕМОНІЯ ВДОМА
Що знадобиться:
1. заварка,
2. спеціальний посуд для чайної церемонії,
3. гайвань (чаша з кришкою),
4. чайні піали,
5. чайна дошка / бамбуковий килимок.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 фактів, які повинні знати закохані в суші
Проведення
- У гайвань насипте чайну ложку чаю та одразу залийте окропом.
- Залиште напій настоюватися 2-4 хвилини.
- Налийте чай з гайвані в піалу. Обов’язково прослідкуйте, щоби кришка не піднімалась і духмяний аромат чаю залишався всередині посудини.
- Пийте чай гарячим, маленькими ковточками.
- Цукру не додавайте - насолодіться справжнім смаком та ароматом чаю.
- Випивши 3/4 чаю з гайвані, знову долийте туди окропу.
Запам’ятайте: Якісний чай у гайванях можна заливати 3-4 рази. Він щоразу набуватиме іншого смаку.