Графіки відключення вже розроблені: чи можливий новий блекаут (відповідь гендиректора Yasno)

Генеральний директор Yasno Сергій Коваленко розповів про стан української енергетики та про можливі нові відключення світла.

Увечері 14 травня Укренерго заявило про аварійні відключення світла для промислових та побутових споживачів. Пояснили вони це дефіцитом потужностей унаслідок російських атак та похолодання. В ефірі ТСН Сергій Коваленко, генеральний директор компанії Yasno, яка є постачальником електроенергії у Києві, Дніпропетровській, Донецькій та інших областях України, розповів про можливості компанії на зараз забезпечити українців світлом.

Чому знову вимикають світло

Власне ці обмеження не зовсім раптові: їх застосовують для промислових об'єктів вже близько тижня. Увечері 14 травня відключення дісталися і побутових споживачів. Так, світло зникло в оселях 10% киян. Зранку 15 травня подачу електроенергії знову обмежили.

Цьому є два основних пояснення: ворожі обстріли та похолодання. Через різке зниження температури українці почали вмикати обігрівачі та кондиціонери, які споживають чимало електроенергії. Разом із руйнуваннями від російських атак це лише збільшує дефіцит потужностей.

Водночас Сергій Коваленко зазначає, що літній пік використання електроенергії має менше негативних наслідків аніж зимній. Через це енергетики розпочали підготовку до наступного опалювального сезону вже зараз.

У яких областях введено відключення

Графіки відключень вже розроблені, однак наразі незрозуміло, чи будуть вони застосовані. Найближчим часом експерти прогнозують відносно стабільні обставини. Про ймовірність блекаута гендиректор Yasno каже так:

"Блекаута ми не бачимо, бо поки це фізично неможливо".

По всій території України існує проблема з генерацією електрики. Водночас додаткова перепона у вигляді мережевих обмежень дуже відчутна на Харківщині та Дніпровщині. 

Скільки часу потрібно на відновлення електромережі України

Кожен об'єкт має свої особливості, зазначає Сергій Коваленко. Робота з відновлення генераційних потужностей після атак починається одразу після ліквідації фізичних наслідків обстрілу. Однак ворог непередбачуваний, і в нас є випадки, коли після ремонту одні і ті ж ТЕЦ атакували знову та знову. Зважаючи на це важко робити точні прогнози навіть на найближчі місяці.

Детальніше про ситуацію дивіться у сюжеті ТСН, що виходить о 19:30 на YouTube та у марафоні новин.

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Більше новин