«Іноді від емоційного накалу в мене тремтів голос»: Валентина Хамайко розповіла, чому її особисто навчив проєкт Анатомія дива та які історії зворушили найбільше

Анатомія дива
Валентина Хамайко розповіла, які історії з проєкту Анатомія дива зворушили її найбільше

Валентина Хамайко сподівається, що надихаючі історії зцілень в Анатомії дива допоможуть суспільству уважніше ставитися до свого здоров'я.

Поділитися:

Цього понеділка, 21 жовтня, о 16:00 на телеканалі 1+1 Україна стартує документальний детектив Анатомія дива, який розкриє сучасну українську медицину через надихаючі історії зцілень і досягнення лікарів, які творять справжні дива. Ведучою проєкту стала Валентина Хамайко — зірка 1+1 Україна, Сніданку з 1+1, підприємиця та інфлюенсерка. Редакція сайту 1plus1 розпитала ведучу про особливості проєкту та історії, які вразили найбільше. 

Як Анатомія дива допоможе змінити ставлення до українських лікарів і медицини в цілому? Які цінності ви хочете донести до глядачів через цей проєкт?

Кожен випуск проєкту Анатомія дива знайомитиме наших глядачів з найкращими українськими лікарями у різних сферах через історії героїв та їх діагнози. Часто медіа на розголос виносить лише негативний досвід… Так, він, на жаль, теж буває, бо лікарі живі люди. Але якщо знати і чути лише їх, то формуватиметься необʼєктивна думка. Ми ж у проєкті розповідатимемо про складні, а інколи й унікальні медичні випадки, за які бралися наші лікарі і показуватимемо увесь процес.

Глядач побачить, як іноді складно навіть правильно поставити діагноз. Більшість людей досі недбало ставляться до профілактичних оглядів і приходять з проханням допомогти і врятувати вже в критичних ситуаціях. Усій команді, що працювала над проєктом у першу чергу хотілося б донести кожній людині, що якщо пацієнт вірить, а за справу беруться справжні професіонали, то можна побороти будь-яку хворобу. 

А ще, сподіваюсь, що наші глядачі після перегляду будуть уважніше ставитися до свого здоровʼя, зрозуміють важливість профілактичного огляду і не перекладатимуть відповідальність за своє здоровʼя лише на лікарів. 

Валентина Хамайко

Які найголовніші уроки ви винесли для себе як ведуча цього проєкту? Чи змінилися ваші власні погляди на медицину та лікарську професію?

Кожна історія в Анатомії дива особлива, і я не перебільшую! Іноді від емоційного накалу у мене навіть тремтів голос.

Дуже страшно, коли у людини сплітаються симптоми одразу декількох захворювань… В проєкті дуже добре видно, як важливо, щоб пацієнта оглядав не один лікар. Що прохання зробити додаткові обстеження — це не забаганка лікаря, а необхідність, щоб правильно поставити діагноз.  Але, якщо людина, пацієнт, має сумнів і не відчуває полегшення і результат від лікування — не варто опускати руки.. Шукайте далі причину і головне — «свого» лікаря. 

Я завжди з повагою ставилась до української медицини, а зараз дуже радію можливості розповідати про найкращих лікарів для усієї країни. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Хочу, щоб цей проєкт став відкриттям для всіх»: Валентина Хамайко розкрила подробиці нового медичного детектива Анатомія дива та розповіла, чому він вразить українців

Які випадки зворушили вас найбільше у проєкті Анатомія дива?

Кожна історія дійсно варта уваги!!!! З перших, які згадала, то це випадок з Маргаритою Рева, у якої звичайна вітрянка мала жахливі наслідки. Дитину ледь врятували, а причиною такого стану стало самолікування, до якого, на жаль, часто вдавалися рідні дівчинки. А ще — історія Івана Худика, де за звичайними симптомами слабкість і головний біль ховалась смертельно небезпечна хвороба. Вражали також історії з унікальними трансплантаціями та рідкісними захворюваннями, де ймовірність захворіти 1 на 100 тисяч.

Валентина Хамайко

Часто люди бояться загадкових симптомів або складних діагнозів. Що б ви порадили тим, хто стикається зі схожими ситуаціями? Як не втратити надію? 

Наше здоровʼя лише в наших руках! Дуже багато залежить від самого пацієнта. Лікарі і медицина в цілому — це лише частина процесу. Бо можна призначити дообстеження і лікування, але лише в руках пацієнта виконання усіх цих призначень.

У складних випадках я радила б шукати лікаря, якому ви довіряєте на 100%. А далі щодня боротися за життя

Наскільки важливою є співпраця між лікарем і пацієнтом у подоланні хвороби? Які поради ви б дали нашим глядачам, щоб вони могли бути активними партнерами у процесі лікування?

Довіра між пацієнтом і лікарем має бути максимальною. Звичайно, багато залежить і від досвіду та професійності лікаря, а також від можливостей лікарні. Все це відіграє роль в тому, наскільки швидко лікар зможе поставити діагноз і підібрати лікування. Пацієнт повинен бути максимально чесним з лікарем і розуміти, що несуттєвих симптомів не існує. Шлях до швидкого одужання лежить саме через «симбіоз» лікар і пацієнт.

Чи є в проєкті приклади, коли саме взаємовідносини між лікарем і пацієнтом були вирішальними у процесі одужання?

Звичайно, є! Це особливі історії! Коли пацієнти вдячні лікарям за життя і навіть святкують другий день народження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потрапила до реанімації та могла втратити руку: в Анатомії дива вперше розкажуть, як одеські лікарі врятували життя акторки Катерини Тишкевич

Новини по темі