Тайм-менеджмент для мам у декреті: 7 правил

Як все встигати мамі у декреті
1plus1.ua

Ми розкажемо, як все встигати молодій матусі.

Поділитися:

Час – це не вічний ресурс і тому раціональний підхід до використання часу – основа успіху.

Якою буде сім'я, в першу чергу залежить від жінки. Як кажуть у народі: «Розумна жінка облаштовує свій будинок, а дурна – руйнує його». Саме тому жінці важливо встигати усе та завжди.

Тайм-менеджмент для мам у декреті відрізняється від звичайного планування. Адже потрібно організувати не лише речі, але й найближчих людей. Жінка має пристосовуватись під потреби дітей та чоловіка, виконувати кілька завдань одночасно. А ще особливість такої роботи у тому, що часто виникають форс-мажори і немає чіткого розподілу робочого та домашнього часу.

Про те, як жінками успішно поєднувати життєві ролі – далі у матеріалі.

1. Турбуйтесь про себе

Бути мамою – це змиритись з тим, що ви не зможете взяти вихідний або відпустку від дітей. Ваша робота триває 24 години на добу, 7 днів на тиждень. Тому потрібно чітко зрозуміти – якщо ви не навчитеся регулярно самостійно піклуватися про себе, то і на родину та хатні справи сил не залишиться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 порад, чого насправді потрібно вчити дітей

2. Не намагайтесь все зробити самостійно

Не потрібно намагатися все зробити самій. Немає нічого страшного в тому, щоб іноді попросити маму, подругу чи сусідку посидіти декілька годин з дитиною, поки ви зайняті своїми справами. Також, якщо є можливість, попросіть чоловіка провести час з малюком, щоб у вас була можливість відпочити. Не відчувайте себе винною, що не хочете або не можете 24 години на добу сидіти вдома з дитиною. Це не робить вас поганою мамою.

3. Створіть план на день

Для цього можна використовувати мобільні додатки або ж звичайний щоденник. Коли малятко засинає, ви маєте час розпланувати завтрашній день. На це піде максимум 10-15 хвилин. Ви маєте написати список справ, встановити рамки, розставити пріоритети. Виділіть найважливіші справи яскравим маркером.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно виховувати сина без батька

Не плануйте занадто багато. Навіть якщо до того, як стати мамою, ви встигали чимало, то змиріться, що тепер ви почали відповідати за нове життя. А це вносить у графік корективи.

Врахуйте, що тайм-менеджмент для мам ґрунтується на потребах дитини. Реально оцінюйте свої сили.

Якщо заплановано багато, то ви не встигнете все виконати і будете засмучені. Зосередьтеся на найголовнішому, решта - почекає.

4. Проводьте разом з дитиною якомога більше часу

Малюк проситься на ручки та вередує, а у вас заплановано чимало справ на сьогодні? Їх усі можна виконувати разом з дитиною.

Посадіть немовля у слінг чи рюкзак і виконуйте роботу по дому чи йдіть у місто по справах. Навіть якщо вже втомилася спина, можна посадити маля поруч, зайняти іграшками або просто постійно розмовляти з дитиною. Таким чином чадо не заважатиме і не відчуватиме себе покинутим.

Приготуванням їжі можна займатись, коли у дитини обідній сон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 принципів вихованння: Поради суперняні Джо Фрост

5. Піклуйтесь про безпеку

Подбайте заздалегідь про безпеку дитини, а також дорогих речей у будинку. Всі небезпечні речі та предмети приберіть подалі. Знайте – маленькі діти дуже часто потрапляють до лікарні через отруєння побутової хімією. Якщо у вас все життя стояв у ванній кімнаті на підлозі засіб для миття унітазу – настав час це змінити. Побутову хімію взагалі краще обирати таку, що рекомендована для дитячого посуду та прання дитячої білизни.

Цінні речі краще помістити у окрему кімнату, яку ви можете закрити на ключ. Все, що не в цій кімнаті, не повинно ламатися і має легко митися. Також сховайте кухонні предмети, які ви рідко використовуєте. А те, що потрібно – зберігайте у верхніх закритих ящиках. Нижні комірки мають бути доступними для дітвори.

6. Робіть заготовки

Мікро-заготовки – це дуже зручний спосіб економії часу. Чистіть овочі мінімум на два гарніри та на суп. Почищені овочі можна покласти у герметичний посуд або пакет, та сховати до холодильника. Так само робіть і з цибулею – зберігайте почищеними дві-три цибулини у герметичній банці в холодильнику.

Влітку робіть заморозку напівфабрикатів з фруктів та овочів. І в будь-яку пору року можна заморозити домашні вареники, пельмені, невеличкі порції м’яса та риби. Заморозити можна навіть готові млинці – з начинкою чи без.

Денний раціон цілком реально приготувати вранці. Якщо на вечерю макарони по-флотськи, то фарш з овочами можна обсмажити під час готування дитячого обіду. Це зручно, бо ще до прогулянки можна зробити маленькі заготовки, щоб спокійно гуляти з дитиною довше.

7. Завжди має бути план Б

Життя з дитиною – непередбачуване. Вчора немовля веселилось та було здоровим і ви склали собі план на наступний день. І раптом дитина захворіла або вередує, і ви можете виконати лише два-три пункти зі списку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 фільмів для перегляду всією родиною

По-перше, спробуйте спокійно сприймати такі зміни. Це життя і це нормально. По-друге, плануйте собі два списки: те, що необхідно зробити у будь-якому випадку, і те, що може зачекати. Будьте гнучкою. Так ви збережете нерви собі та близьким.