Як правильно виховувати сина без батька

Як виховати сина без батька

Виховання хлопчика без батька – справа відповідальна, але посильна. Прищеплюйте синові чоловічі якості та формуйте довіру до світу.

Поділитися:

Мати-одиначка здатна самостійно виховати справжнього чоловіка – сильного та цілеспрямованого, який стане хорошим чоловіком і батьком. Так само, як і у повній сім'ї, є усі шанси виховати впевнену в собі людину, яка поважатиме жінок.

Як правило, коли у родині є мама та донька, то виникає менше проблем, адже є більше спільних тем, інтересів та занять. Однак, у будь-якому випадку психічний стан матері дуже впливає на дитину. Якщо мама щаслива і умиротворена, то малюк росте здоровим і радісним. Зверніть увагу: коли ви спокійні, то і дитина така. Коли ви починаєте хвилюватись – дитина стає примхливою і починає транслювати ваш душевний стан. Малюк має відчувати, і що його люблять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 принципів вихованння: Поради суперняні Джо Фрост

Якщо ж у вашого чада не має базової довіри до світу, то дитина виросте тривожною, не впевненою та ставитиметься насторожено до людей.

Мама чітко повинна розуміти, кого вона виховує: велику дитину або ж майбутнього чоловіка. І прищеплювати ті якості, якими повинен володіти чоловік: повага до жінки, емпатія, сила, відповідальність і т.д. Бажано, щоб в оточенні хлопчика було якомога більше достойних чоловіків, у яких він міг би спостерігати ці якості, а також, з якими він міг би поділитися переживаннями та роздумами. Бажано, щоб спортивні секції та гуртки для вашої дитини вели особи чоловічої статі.

Не сюсюкайте з сином та не перекручуйте мову. Спілкуйтеся з дитиною, як з дорослою людиною. Виховуйте хлопчика незалежним від вас. Не переживайте, що так він віддалиться від вас – він буде любити вас ще більше.

Ще дуже важливий момент – вчасно зрозуміти той факт, що дитина росте. А значить, не можна забороняти хлопчикові отримувати новий досвід, захищати від помилок. Варто давати йому право вибору і прислухатися до його думки, навіть якщо вона помилкова. Не кричіть на дитину та не сваріться у разі помилки. Син повинен бути впевнений: ви – на його боці і вірите в те, що це непорозуміння більше не повториться. Так у хлопчика сформується відчуття безпеки, яке допоможе йому впевнено крокувати по життю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 порад, чого насправді потрібно вчити дітей

Читайте хлопчикові книги про відважних лицарів та підбирайте фільми, в яких чоловіки – мужні герої.

Показуйте і пропонуйте синові різні іграшки, заняття і хобі – немає ніякої катастрофи в тому, що він в чотири роки пограє з лялькою, а в сім любитиме малювати квіточки. Сучасний світ стрімко відходить від поділу на суто чоловічі і суто жіночі речі.

Дозвольте дитині відчувати себе сильною. Коли син хоче вас обійняти чи пожаліти, не дратуйтесь, адже це прояв турботи. Якщо хоче допомогти нести сумку – дозвольте, однак не перегинайте палицю в своїй слабкості. Дитина не повинна стати для вас постійним порадником чи помічником.

Самотні мами часто намагаються присвятити своє життя дитині, а потім чекають взаємної віддачі. Сину ці жертви не потрібні. Не потрібно забувати про своє особисте щастя. Не варто говорити хлопчикові, що ви заради нього вибивається з сил на двох роботах, недосипаєте та обмежуєте себе. Такі речі сформують у дитини почуття провини.

Новини по темі