Жахлива правда: 6 причин, чому ти точно захочеш подивитись «Чорнобиль» від НВО

«Чорнобиль»​​​​​​​ від HBO: 6 причин подивитись вражаючу драму
Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль» (2019)

Стрічка, яку не можна пропустити.

Поділитися:

У суботу, 23 листопада, о 13:00 глядачі 1+1 побачать феноменальний серіал від НВО – «Чорнобиль». Це вражаюча екранізація жахливих подій, що сколихнули людство 1986 року. Тільки факти та безжальний реалізм. Творці проекту доклали всіх зусиль, аби про справжню причину та нищівні наслідки аварії у нашому світі знав кожен.

Запитайте людей про трагедію «Титаніка» — і почуєте детальну розповідь. Поцікавтесь, чому злетіла у повітря Чорнобильська АЕС – і вам у відповідь знизають плечима, – поділився спостереженнями сценарист серіалу Крейг Мезін.

Тож ось 6 вагомих причин, чому цей серіал заслуговує на місце у твоєму списку must watch.

#1 Вражаюча реальна історія

Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль» (2019)

До початку роботи над історичною драмою сценарист Крейг Мезін був знайомий з історією катастрофи лише загалом. Він знав, що колись давно десь в Україні функціонувала Чорнобильська атомна електростанція, і що 1986 року там сталась жахлива аварія. Мезіну не були відомі причини та подробиці катастрофи. На жаль, відомий сценарист зовсім не унікальний випадок.

Мезін загорівся ідеєю зібрати якомога більше інформації про сумнозвісний нещасний випадок на ЧАЕС, щоб створити реалістичний, достовірний та інформативний кінопродукт.

#2 Волосся встане дибки

Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль» (2019)

Коли слухаєш розповіді про Чорнобиль, то здається, що жителів Прип’яті повинні були евакуювати негайно. Та насправді керівники станції разом із радянськими бюрократами свідомо доклали усіх зусиль, аби приховати сам факт катастрофи. Високопосадовці сподівались без шуму і паніки «зам’яти» цей трагічний випадок.

Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль» (2019)

А тим часом, звичайні люди жили і не здогадувались, що кожної миті отримують непомірно велику дозу радіації. Вони майже одразу заплатили високу ціну за цю жорстоку державну таємницю.

Серіал безжально показує вражаючу правду. Окремі кадри здатні нажахати навіть найхолоднокровніших.

#3 Феноменальний склад акторів

Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль» (2019)

Окрасою історичної драми стали досвідчені актори, яких ми вже встигли полюбити в інших проектах.

Джаред Гарріс (Шерлок Холмс: Гра тіней, Загадкова історія Бенджаміна Баттона) виконує роль Валерія Легасова, фахівця з неорганічної хімії, що відчайдушно намагається відкрити очі радянській владі на увесь масштаб катастрофи.

Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль» (2019)

Стеллан Скашгорд (Тор, Месники, Лікар. Учень Авіценни, Дівчина з тату дракона) зображує політика Бориса Щербину. Персонаж Скашгорда спочатку вступає у протистояння з Легасовим, але потім усвідомлює всю гостроту та складність ситуації.

Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль» (2019)

Емілі Вотсон (Еверест, Теорія всього, Книжковий злодій, Еквілібріум) повністю перевтілилась у роль Уляни Хомюк. Цей вигаданий персонаж поєднав у собі постаті багатьох самовідданих вчених, які допомагали боротися з наслідками Чорнобильської катастрофи.

Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль» (2019)

#4 Повне занурення в атмосферу

Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль» (2019)

«Чорнобиль» від НВО описує одну з найсумніших сторінок історії людства. Автори проекту вирішили показати усю неприкрашену правду. Деякі кадри примусять ваш шлунок зав’язатись у вузол, а на шкіру наженуть мороз.

Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль» (2019)

Та по-справжньому лякає дещо інше. Найщирішу паніку розбурхує невидиме – те, про що ми тільки здогадуємось. Взірець такого психологічного ефекту – сцена, де група людей спостерігає вибух ЧАЕС із мосту. Вони й гадки не мають, що тепер на них чекає неминуча смерть від опромінення. Нам не розповідають, що сталось далі з цими людьми, та сама лише думка про їхнє майбутнє наповнює душу жахом та тривогою.

#5 Відмінна режисерська робота

Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль» (2019)

Завдяки особливому баченню талановитого Югана Ренка глядач відчуває себе у 1986 році. Стараннями режисера ми фактично бачимо катастрофу ЧАЕС на власні очі. Від реалістичності кадрів здається, що весь процес зйомок справді проходив у Чорнобилі. Що, звісно, було б неможливо – Чорнобиль і Прип’ять уже понад 30 років лишаються занедбаною пусткою.  Міні-серіал до найменших дрібниць відтворює українське місто-привид і катастрофу, що його знищила.

Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль» (2019)

Більшу частину матеріалу знімали у Вільнюсі. Роль місця катастрофи виконала давно виведена з експлуатації «сестра» Чорнобильської станції – Ігналінська АЕС, що має реактори того ж типу. Відповідальні за екранну реконструкцію місця подій художники були непохитними у своїй роботі. Вони створили найбільш точний кінообраз сумнозвісної атомної електростанції.

#6 Палка підтримка звідусіль

Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль» (2019)

На численних кінопорталах серіал «Чорнобиль» продовжує отримувати високі оцінки і від глядачів, і від критиків. А на IMDb невдовзі після виходу історична драма взагалі опинилась на першому місці рейтингу з оцінкою 9,7 із 10 можливих балів, а нині посідає почесну п'яту сходинку з оцінкою 9,4. До слова, навіть легендарна «Гра престолів» шляхетно поступилися місцем найсерйознішому проектові від НВО.    

Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль»​​​​​​​ (2019)

Серіал «Чорнобиль» примушує аналізувати, лякає і по-справжньому вражає. Ця стрічка – яскравий приклад високоякісного контенту, до якого завжди прагне НВО.

Завдяки колосальним зусиллям талановитої команди світ нарешті дізнається, що насправді сталось 26 квітня 1986 року у маленькому містечку Прип’ять, що на півночі України.  

Більше матеріалів про гучний серіал від HBO читай тут:

1. Ціна визнання: Чому «Чорнобиль» став найкращим серіалом сучасності

2. Чи буде продовження гучного серіалу «Чорнобиль» від HBO

3. 

4.