“Ми робимо все для того, щоб перемогти”, – Іван Клименко про підготовку alyona alyona та Jerry Heil до фіналу Євробачення 2024 та тренерство в “Голосі країни-13”

Голос країни
Ексклюзив: Іван Клименко про фінал Євробачення 2024 та тренерство у Голосі країни

Іван Клименко розповів про підготовку alyona alyona та Jerry Heil до фіналу Євробачення 2024.

Поділитися:

1. alyona alyona та Jerry Heil цього року представляють Україну на Євробаченні 2024. Ваш лейбл підтримує артисток. Як йде підготовка до фіналу конкурсу?

Так, звісно, підтримуємо. На цей час я відповідаю вам на ці питання з Мальме. Ми кожен день працюємо над номером, кожен день працюємо з командою над самими різними аспектами підготовки до Євробачення.

Ми робимо все, щоб Україна достойно себе представила в фіналі конкурсу Євробачення. 

2. Як гадаєте, які шанси у пісні «Teresa & Maria» здобути лідерські позиції на пісенному конкурсі?

Ми робимо все для того, щоб перемогти. Скоро побачимо!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виступили alyona alyona і Jerry Heil у першому півфіналі, та чому поляки закликають не голосувати за Україну - розповіли у «ЖВЛ представляє»

3. Якби вам запропонували знову стати тренером “Голосу країни”, ви б погодилися? Чим для вас була особлива участь у проєкті?

Я б точно розглянув цю пропозицію, оскільки мені дуже сподобався попередній досвід. Але річ у тому, що моє життя міцно повʼязано з артистами та все залежить від того, в який період життя зʼявиться пропозиція. Наприклад, останній місяць життя я присвятив Євробаченню та проєкту alyona alyona. Від періоду до періоду я подорожую з артистами, ставлю їм шоу-програму, створюю пісні, створюю концертні лайв-шоу і моє життя в певній мірі залежить від артистів та музикантів, з якими я працюю. Але звісно ця пропозиція була б цікава, оскільки той досвід і ту кількість вчителів у вигляді молодих артистів, яку я отримав минулого року, є незамінним і приніс багато цікавого в мого життя.

Іван Клименко

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цікаві факти про тренера "Голос країни-13" Івана Клименка

4. Якби ви знову стали тренером “Голосу країни” чи змінили б підходи до оцінювання вокалістів та особистих методів тренерства?

Так, звісно. Я б повністю змінив, оскільки бувши вперше тренером, я ще не розумів на що потрібно звертати увагу. Вже лише повертаючись до вокалістів і спостерігаючи за тим, до кого повертаються мої колеги, мій погляд став досить широким та обʼємним. Я аналізував, що якби я ще раз сидів в той же день на тому ж місці, я б трошки інакше тиснув на кнопку.

5. Чи підтримуєте зв’язок з кимось з учасників своєї команди? Допомагаєте їм у просуванні кар’єрними сходами?

Я дуже люблю свою команду і я завжди привʼязуюсь до людей. Кого б хотів виділити, з ким я підтримую звʼязок:

Вероніка Коваленко. Коли вона підійшла до мене після того, як я повернувся, сказала, що дуже давно хотіла попрацювати зі мною, що в неї була така мрія і у неї була мрія потрапити в тренди Youtube, оскільки до цього вона там жодного разу не була. Ми почали співпрацювати, я допоміг їй у продюсуванні декількох пісень, і на сьогодні 2 пісні потрапили в тренди Youtube, а 1 пісня потрапила в чарти Apple Music. 

Перегляди на стрімінгах нових пісень Вероніки, до яких я долучився і допоміг їй, набирають близько в 10 разів більше стрімів, ніж попередні пісні. У нас з'явилася певна синергія, і я досі допомагаю Вероніці, допомагаю їй знайти себе. Бо я вважаю своєю основною роллю допомогти співаку розкрити себе як артиста. І мені дуже подобається, як Вероніка у своєму 19-річному віці, супер старанно працює над своїм матеріалом, створює пісні, встигаючи працювати як бек-вокалістка на студіях, писати пісні для інших артистів, все інвестувати в себе. Для її віку вона просто супер потужний двигун і я вірю, що в неї дуже велике майбутнє.

Фото

Фото

Другий артист, з ким я також підтримую зв'язок, це ANKA. Я познайомив ANKA з дуже крутим музичним продюсером Ромою Неро, старим другом. Ми разом створили пісню. Аня створила собі творчий псевдонім ANKA, і, умовно кажучи, це був її дебют як артиста. І перший же сингл її як артиста одразу потрапив у фінал Нацвідбору Євробачення, де вона дуже класно себе зарекомендувала і пісня отримала непогані показники на стрімінгах. Зараз ANKA працює над новим матеріалом. Я вважаю, що це наша спільна перемога.

Для третього учасника Саші Ройко я допоміг знайти продюсера та інвестора для її проєкту, а також саундпродюсера Мішу Мелкумяна, мого близького друга, який спродюсував пісню KOLA “Чи разом” Вона зараз запустила свій сольний проєкт, в неї вийшло 4 пісні та 4 кліпи, хоча до участі в проєкті «Голос країни» не було жодного. 

Фото

Четвертий артист – це Оля Щербак. Я її познайомив своїм близьким другом і колегою Нікітою Верлокою. Вони створили дует «VERLOKA & HOLLY». Вже зняли 5 кліпів. Вже одна пісня встигла набрати 86 тисяч переглядів. Вони активно працюють над створення свого матеріалу, знімають кліпи. Деякі пісні я їм особисто допоміг спродюсувати. Також вірю в цей дует, вважаю, що в них є досить великий потенціал.

Фото

Співачка STASYA. Я познайомив її з багатьма музикантами, консультую по сьогоднішній день з випуску нових пісень, де можу допомагаю з фічерингами та колабораціями.

Також я допоміг гурту NaYada зробити колаборацію з ANKA та  STASYA. Для Лізи (ESELISHA) я спродюсував пісню, яка незабаром вийде. Іншим учасникам, чим можу, допомагаю, консультую, даю поради. Тому я майже з усіма учасниками на конекті, я відчуваю за це відповідальність і відчуваю, що моя важлива задача – це допомагати їхньому творчому шляху. 

6. Які кроки, на вашу думку, потрібно зробити, аби після подібних проєктів розвинути свою музичну кар’єру?

Вважаю, що для того, щоб розвинути музичну кар'єру, артистам в першу чергу потрібно дуже багато працювати над собою. Що б я радив? Перше - це стабільність випуску релізів, щомісяця хоча б щось випускати. Друге – це виробити звичку кожен день хоча б починати щось писати. Ми не завжди можемо змусити себе писати пісню, але ми завжди можемо себе змусити почати писати пісню. Я б радив хоча б кожен день витрачати 15 хвилин, щоб почати писати пісню. Якщо не йде, то припинити. А якщо йде, то писати, поки пишеться. І третє, що б я радив - це постійно ділитися своїми піснями, демками, шматочками в соціальних мережах, щоб розширяти аудиторію і знаходити колег по духу, з яким працювати та просувати цей матеріал. Також всім молодим можу порадити стати  учасниками нашої освітньої платформи ENKOllege, де ми допомагаємо артистам розвиватися як творчо, так і розповідаємо про те, як просувати свою музику.

7. Раніше ви розповідали, що у вас з дружиною є благодійна квартира, яку ви орендуєте та  надаєте людям, яким немає де жити. А яких ще методів благодійності дотримуються у вашій родині?

У нас є з дружиною свій особистий благодійний фонд, є цілий ряд наших сімейних принципів і благодійних ініціатив, але це досить наше особисте, про що не хотілося б казати. Ми обовʼязково щомісяця донатимо. Час від часу допомагаємо творчим, талановитим людям.  

8. У чому особливість вашого лейбла ENKO. Чим він кращий за інших?

По-перше, я не хочу казати, що він кращий за інший. Кожен лейбл по-своєму унікальний, кожен лейбл має свою особливість. Я можу сказати, які  наші особливості. По-перше, це згуртована команда, фундамент якої був закладений ще при заснуванні нашого попереднього лейбла «Рукоділля». Тобто у нас вже є і неуспішний досвід створення лейбла, і успішний досвід створення лейбла. По-друге, це те, що у більшості команди спільні принципи і цінності, і для нас важливою місією розвиток української музики. В цьому наші особливості. Сьогодні у нас вже близько 80 артистів на дистрибуції, 4 артисти на фулменеджменті, декілька артистів на партменеджменті. Ми намагаємося розвиватися як Local Major Label, тому паралельно ми запустили освітню програму ENKOllege. Ми запустили перший український банк семплів enko sounds, успішно провели конференцію URBAN MUSIC conf, на якій зібрали півтори тисячі людей. Також ми працюємо зараз над запуском паблішингу, а також над комплеком музичних студій ENKO Hub. 

9.  Яка музика або пісня стала символом початку цього року?

Для мене це «Teresa & Maria». 

10.  Які ваші улюблені хобі, окрім робити?

Насправді моє улюблене хобі – це музика. Мені подобається поза роботою робити музику просто для себе, просто в кайф, в самих різних стилях. Я дуже люблю драммашини і грумбокси, в мене їх немало. Я люблю в них копирсатися і створювати різні драфти. В мене величезна кількість драфтів, сотні або тисячі, які я просто створюю і які ніколи не перетворюються в пісні. Це мої хобі.

11. Якщо я не помиляюся, ви маєте понад 20 музичних інструментів. Який ваш улюблений? 

Улюблених багато, але який мене дуже сильно надихнув, це той, що мені моя команда подарувала нещодавно - колісну ліру, зроблену Гордієм Старухом. Я зараз вчусь на ній грати, і це дивовижний український інструмент.

12. Ви написали понад 300 пісень, величезна кількість з яких стали хітами. Що робить пісню успішною?

Пісню робить успішною музичний продюсер, артист і слухачі.

13. Які основні виклики ви зазвичай зустрічаєте під час роботи з артистами?

Перше - порозумітися. Друге - не ставити всіх артистів під одну гребінку, а ставитись до кожного унікально та індивідуально, шукати індивідуальний підхід. Наступне – намагатися знайти, в чому сильні сторони артиста і як їх можна проявити через його пісні. Ну і стати з артистом хоча б на момент співпраці одним цілим, одним синергетичним організмом, який у потоці творчості створює щось цікаве і важливе.

Бліцопитування:

Співпраця з гуртами або сольними виконавцями?

– Сольними виконавцями.

Гітара чи синтезатор?

— Синтезатор.

Бути артистом чи продюсером?

— Продюсером.

Рок чи поп?

— Попмузика і хіп-хоп.

Завершіть речення: Музика для мене - це…

— акт самовираження і можливість служити іншим.

Продовжіть речення: Розвиток української естради потребує…

— Розвиток української естради потребує неймовірних сил і терпіння.

Назвіть улюблену виконавицю або виконавця, який вас надихає.

— Квітка Цісик.

Новини по темі