Як розпізнати, що дитина на межі самогубства: відповідь психологині токшоу "Говорить вся країна"

Говорить вся країна
19:30
Пн-Чт
Як попередити самогубство у дитини: пояснює експертка "Говорить вся країна"
Freepik

Як попередити самогубство дитини і що робити батькам, якщо помітили зміни у поведінці?

Поділитися:

Вчора о 19:30 на телеканалі “1+1 Україна” глядачі побачили нову серію суспільно-важливого токшоуГоворить вся країна, яке має на меті розібратися в резонансних справах та перетворити проблеми на план дій. Нещадавно у столиці сталася трагедія: підлітки піднялися на 24 поверх і в прямому ефірі вкоротили собі віку. Рідні запевняють, що мали прекрасну сім‘ю і не підозрювали, що діти можуть піти на такий крок. Як попередити самогубство дитини? Експертка «Говорить вся країна», психологиня Ганна Просвєтова назвала особливості поведінки, на які батькам варто звернути увагу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Говорить вся країна" розкрили резонансну історію про притулок для тварин, яка облетіла всю країну

Якщо ви стикнулись з тим, що ви або ваша дитини має суїцидальні наміри, звертайтесь за гарячею лінією з питань профілактики самогубств і підтримки психічного здоров'я за номером 7333.

Особливості поведінки дитини, на які батькам варто звернути увагу

►Дитина говорить про наміри піти з життя: "Не хочу жити", "Краще б мене не було", "Краще б я помер", "Я не доживу до певного часу". 

"Дуже часто батьки нехтують такими виразами, думаючи, що дитина перебіситься.

►Переповідає суїцидальні думки та наміри начебто від імені свого друга або подруги: "Один мій знайомий розповідав, що йому не хочеться більше жити".

►Припиняє цікавитися своїм зовнішнім виглядом. Їй байдуже, чи вона вмита, який вигляд має. Може нехтувати правила гігієни, своїм стилем. 

►Звертаємо увагу на контент, який споживає дитина. Потрібно обережно поцікавитися, про що співається в піснях, які відео дивляться, про що розповідають улюблені блогери.

"Але тут нам потрібно бути обережними та не влаштовувати шпигунські ігри. Важливо обережно спостерігати, не критикуючи дитину за її смаки, не знецінюючи вподобання".

►Гіпертрофована самокритика. Дитина повністю заперечує всі компліменти та похвалу на свою адресу: "Я не гідний такого ставлення", "Я поганий", "Я не маю жити".

"Якщо дитина відштовхується від позитивної мотивації, це може бути тривожним дзвіночком".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Багато хто змінюється, дивлячись ці історії", — експерт "Говорить вся країна", лікар-нейрохірург та онколог Антон Шкіряк (ексклюзив)

Головні ознаки схильності до самогубства у дитини

►Замикається в собі, наявні депресивні стани. Дитина не хоче спілкуватися, відсторонює себе від усіх, віддає перевагу самотності.

►Роздає важливі для себе речі, пише прощальні записки.

►Говорить про свій намір піти з життя. Тут важливо слідкувати за соцмережами, оскільки іноді діти транслюють свої наміри в соцмережах.

"Ми можемо запобігти трагедії, якщо будемо відслідковувати ці маніфести. Насправді, якщо дитина попереджає про свої наміри, це означає, що вона потребує допомоги, але не знає, як про неї попросити. Це може бути криком про допомогу". 

Як попередити самогубство дитини, якщо ви помітили вказані ознаки 

"Не треба влаштовувати виховні бесіди, навішувати на дитину відчуття провини за вчинки та наміри. Не можна карати або сварити дитину за це. Мова йдеться про життя людини, яка потребує допомоги. Спробуйте поговорити, поцікавитися, як вона себе почуває, чого їй не вистачає, як її можна підтримати. Якщо ж у вас недостатній рівень довіри, то обов'язково потрібно залучати до цієї проблеми спеціаліста. Перш за все варто звератися до психіатра, аби він міг зняти гострий стан та стабілізувати психіку дитини. Далі з нею має працювати психотерапевт. 

Важливо: На період лікування забуваємо про школу, прибирання в кімнаті, допомогу мамі. Головна місія — стабілізувати психічний стан, подарувати важливий сенс життя.

Дивіться щодня о 19:30 токшоу «Говорить вся країна» з Олексієм Сухановим на "1+1 Україна".

Новини по темі