В ефірі “Говорить вся країна” розібрали нові докази у справі теракту на Закарпатті

Говорить вся країна
Скоро

Експерти “Говорить вся країна” розкрили нові подробиці у справі закарпатського підривника.

Поділитися:

На телеканалі “1+1 Україна” транслюють новий сезон ток-шоу “Говорить вся країна”, що виходить з понеділка по четвер о 19:30. Проєкт має на меті розібратися в резонансних справах, встановити справедливість та навчити українців відстоювати свої права. Новий сезон показує на прикладі реальних історії, як перетворити проблеми на план дій та шукати вихід із будь-якої складної ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи будуть утилізовувати репродуктивні клітини загиблих захисників: відповідь авторки законопроєкту у "Говорить вся країна"

Темою епізоду цього тижня стало продовження справи Сергія Батрина, скандальновідомого депутата однієї з Закарпатських ОТГ. 15 грудня чоловік прийшов на сесію міської ради з гранатами. В результаті підриву постраждало 26 людей, 2 загинули в лікарні. Справу вже передали до суду, однак зʼявилися нові факти, які вказують, що у чоловіка могли бути спільники. За думкою селян, саме вони роздобули гранати та дали вказівку депутату влаштувати теракт.

У першій частині обговорення виявилося, що чимало людей на стороні підривника. Голова ОТГ вже має кримінальне провадження за хабар, а його діяльність вже довгий час викликає невдоволення у місцевих жителів. На думку односельців, саме підривник Сергій багато чого зробив для села, а в цьому інциденті вчинив справедливо як протест місцевій корупції. Олексій Суханов в студії "Говорить вся країна" наголосив, що засуджує будь-який самосуд, адже це категорично неправильно. За словами ведучого, не можна йти за власними емоціями та встановлювати власну "справедливість", особливо коли її ціною є життя інших людей.

"Наслідки цієї ситуації абсолютно нелогічні. Це дурниця, це неправильно, і такого бути не може. Посягання на життя та здоров'я інших людей не має виправдань", — зазначає ведучий проєкту Олексій Суханов.

До "Говорить вся країна" завітав двоюрідний брат Сергія, який впевнений — його родича підставили. Він вважає, що Сергій не мав на меті нашкодити людям, а просто хотів залякати.

“Я вважаю, що мій брат був як кістка у горлі депутатам сільради. Яким би не було рішення сессії, задовго до цього було відоме рішення засідання. Вони заздалегідь обрали людину на посаду секретаря. З моїм братом ніхто не обсудив це рішення. Він знав, які питання будуть розглядатися на сесії, але я думаю, що він не хотів комусь завдати шкоди”, — пояснює двоюрідний брат підривника.

Розслідування показало, що до підриву дійсно могла бути причетна ціла група з опозиційних депутатів місцевої ОТГ. Саме в той день вони не з'явилися в адміністрації, а зараз відмовляються спілкуватися з журналістами. Можливо, гранати мали бути несправними, а ті, хто підбурив Сергія, спеціально надали йому іншу вибухівку. Експертка проєкту психологиня Оксана Зайцева також звернула увагу на деталі цієї резонансної події.

"Це велике привертання уваги... Вони знали, що запис цього засідання іде. Була демонстрація на глядача, мовляв, дивіться що може відбуватися, якщо ви не будете дослухатися до людей...  Він робив це не просто для того, щоб їх стратити. Знав, що це буде резонансна справа... Терористичні акти такого плану готуються частіше за все двома або групою людей, тому що потрібно з кимось цими ідеями ділитися", — коментує психологиня Оксана Зайцева.

Експерти проєкту звернули увагу ще й на те, що коли відео з подією лише почало ширитися мережею, багато людей вважали, що підривник — військовий. До студії проєкту прийшов воїн ЗСУ Михайло, з яким переплутали справжнього злочинця. Він не має зв'язків з підривником та обурений, що його ім'я необачно використали у цій справі. 

У студії детально розглянули відео інциденту. На ньому видно, що перед вибухом Сергій виводить з приміщення сільського лікаря. Це може свідчити про те, що вибухи був умисним, тому підривник не хотів, аби саме ця особа постраждала. Неочевидними залишаються мотиви Сергія — це мала бути показова страта чи все ж залякування, яке вийшло за межі?

Юристка Вікторія Крістова ексклюзивно для сайту 1+1 розповіла про мотиви злочинця:

“Сергій мав певні плани щодо своєї карʼєри та життя. Але виявилось, що все набагато складніше. Вважаю, що він відчував розчарування, до того ж була група людей, що підбурювала його. Самостійно він, мабуть, ще довго не наважувався вчинити злочин. Такі ситуації потребують розголосу, бо страждають невинні люди. Це історія про людську трагедію і нереалізованість. Я вважаю, що були люди, які скористались емоційним станом Сергія і дотисли його до точки кипіння. Потрібно розбиратись, знайти винних, щоб інші із загостреним почуттям справедливості більше не підривали гранати”.

Чому спочатку підривником вважали військового? Хто ці люди, що тисли на Сергія Батрина? Що він написав у своїй передсмертній записці? Які з фактів виявляться правдою, а які — брехнею?

Говорить вся країна

Не пропустіть нові випуски “Говорить вся країна” з понеділка по четвер о 19:30 на “1+1 Україна”.

Новини по темі