“Війну ми ще не виграли, але росіяни її вже програли”: Григорій Маханьков “Афганець” про захист Чернігова та модернізацію ЗСУ за лаштунками “Хоробрих Сердець” (ексклюзив)

Хоробрі серця

За лаштунками проєкту “Хоробрі серця” командир 21 стрілецького батальйону Григорій Маханьков з позивним “Афганець” розповів, як вдалося захистити Чернігів від окупантів, а також про необхідність модернізації ЗСУ.

Поділитися:

В ефірі телеканалу “1+1 Україна” — національна прем’єра військово-патріотичного ток-шоу “Хоробрі серця”, ведучими якого стали Ахтем Сеітаблаєв та Валентина Хамайко. У проєкті глядачі можуть побачити цикл історій про українців – військових та цивільних, які здійснили подвиги, захищаючи Україну від російської агресії, та своїми вчинками змінили хід історії. 

Редакція сайту 1+1 побувала за лаштунками “Хоробрих сердець”, щоб поспілкуватися з героєм програми Григорієм Маханьковим з позивним “Афганець”. Саме він на початку березня 2022 року очолив 21 стрілецький батальйон ЗСУ, який відбив атаку росіян та розбив ворожу колону біля села Количівка на Чернігівщині, не дозволивши взяти Чернігів у оточення. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ведуча "Хоробрих сердець" Валентина Хамайко розповіла, як допомагала чоловікові адаптуватися після повернення з фронту

У роті Григорія було понад сто осіб, але коли він запитав, хто хоч раз стріляв з гранатомета, руку підняла лише одна людина. За кілька днів до вирішального бою командир добровольчого підрозділу вчив своїх солдатів користуватися зброєю. Під час того бою “Афганцю” вдалося знищити російський “Тигр”, зупинити ворога, а найголовніше — зберегти особовий склад, не зазнавши жодної втрати. Поранення отримав лише сам Григорій. Ексклюзивно для сайту 1+1 він розповів про настрої своїх підлеглих та необхідність модернізації ЗСУ.

Під час оборони Чернігівщини у вашій роті були лише добровольці, майже ні в кого не було бойового досвіду. Чи переживали ви за своїх солдатів? Як були налаштовані вони?

Так, у моєму батальйоні були лише добровольці, яких війна, на жаль, змусила змінити свою цивільну професію і стати на захист Батьківщини. Кожному з них я довіряв, це були надійні мотивовані хлопці. Є такий вислів: “з тобою можна йти в розвідку” — так можна було сказати про кожного. Саме це, на мою думку, дозволило нам зберегти в бою особовий склад і виконати бойове завдання.

Кожен боєць нашого стрілецького батальйону був і залишається патріотом. Зараз хлопці на Сході України. 

Чи думали ви після того вдалого бою, що ця війна затягнеться надовго?

Оскільки ми знаємо наших сусідів, недооосіб 21 століття, я розумів, що швидкого закінчення війни очікувати не варто. А ось вони розраховували на швидку перемогу, але на чернігівському напрямку отримали відсіч і тікали так швидко, що ми не могли їх наздогнати. 

Станом на сьогодні, війну ми ще не виграли, але росіяни її вже програли.

Як вам вдається підтримувати бойовий дух? 

Коли ти на війні, все, що було до неї, залишається позаду. Тому підтримувати бойовий дух — це все, що залишається робити. Якщо у мене є якісь сумніви, то я, як командир, не повинен їх показувати, щоб мотивувати своїх побратимів та підлеглих.

Що для вас означає перемога?

Для мене перемога — це повернення наших територій, відновлення особового складу, модернізація Збройних Сил України, виховання достойних офіцерів та виготовлення новітнього озброєння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дружина українського військовополоненого обміняла російського сержанта на пʼять наших захисників: у новому проєкті «Хоробрі серця» на «1+1 Україна» розкажуть про подвиги українців

Дивіться “Хоробрі серця” щоп’ятниці на телеканалі “1+1 Україна”!

 

Новини по темі