5 найкрасивіших палацово-паркових комплексів України, які перенесуть тебе в іншу епоху

Найкрасивіші палацово-паркові комплекси України | Відпочинок | 1+1
Фото: ukrainer_net

Подорожі крізь час – не вигадка.

Поділитися:

Поїздка до нових місць – це завжди гарна ідея. Ми підготували добірку найкрасивіших палацово-паркових ансамблів, які відтворюють сторінки історії та навіюють відчуття, що до далекого минулого рукою сягнути. 

Національний історико-культурний заповідник Качанівка (Чернігівська область)

У стінах палацу в різні часи творили Шевченко, Глінка, Гоголь та Рєпін, а сам благородний маєток увійшов до семи найкращих фортець України. На його території збереглися старовинні будівлі: флігелі, Георгіївська церква, альтанка Глінки, будинок садівника та інші господарські споруди.

Палац виразно передає XVIII століття – всередині й донині збереглися старовинні меблі, каміни, розкішний інтер’єр залів та дерев’яні сходи з декоративними поручнями.

Ззовні ж – грандіозний пейзажний парк з екзотичними деревами, водоймами та неймовірними видами.

Шарівський палац (Харківська область) 

Слобожанщина приберегла для туристів ще один мальовничий палацово-парковий комплекс – Шарівський замок. Друга його назва – цукровий, адже колись він слугував резиденцією цукрового магната Кеніга. Справи власника йшли дуже добре, тому він не шкодував коштів на вдосконалення території.

Білокам’яний палац у неоготичному стилі й у наш час захоплює величчю та вишуканістю: стрілчасті вікна, балкон, восьмигранні вежі, увінчані зубцями та шпилями.

Доповнюють картину 150 видів екзотичних рослин навколо та невеликий кам’яний місток через один зі ставків – точно як у казці!

Палац Кирила Розумовського (Батурин, Чернігівська область) 

Чернігівщина славиться значною кількістю архітектурних пам'яток, і чимало з них збереглися саме в Батурині. Найвідоміша – палац Кирила Розумовського, останнього гетьмана Війська Запорізького. І це єдина архітектурна споруда в Україні, зведена геніальним шотландським архітектором Чарльзом Камероном.

Будівництво тривало впродовж 1799-1803 років, але через 21 рік сталася пожежа, яка вщент знищила всі внутрішні приміщення. Резиденція майже 200 років стояла руїною, і тільки у 2000-х роках її нарешті реставрували.

Наразі палац відкритий для відвідувачів, тож насолодитися історією та оригінальними експонатами може кожен допитливий турист.

Дендропарк Олександрія (Біла Церква)

Парк заснований графинею Олександрою Браницькою в далекому 1793 році.  Для того, щоб дендропарк став справді неповторним, вона запросила найкращих європейських архітекторів – і шокувала масштабом творіння. Тільки уяви: територія Олександрії могла би вмістити два князівства Монако!

Багато рослин для парку завозили з різних країн Європи та світу, а паралельно з облагородженням зеленої території будувалася резиденція графів Браницьких.

Під час буремних подій XX століття багато споруд було знищено і до наших часів вони не збереглися, але деякі й досі милують відвідувачам око – альтанка, ротонда, колонада Луна та китайський місток.

Архітектура та природа тут мов одне ціле, тому відчуття естетичного задоволення та цілковитої гармонії тобі гарантоване. 

Сокиринський архітектурно-парковий комплекс (Чернігівська область)

Величний мармуровий палац у стилі ампір в оточенні розкішного англійського ландшафтного парку з озерами й скульптурами – все це родове гніздо Галаганів XIX століття, яке збереглося до наших часів.

Ландшафт Сокиринського парку доповнює збережена оригінальна ротонда, колодязь, містки та інші різноманітні скульптури.

Ще однією особливістю Сокиринського парку є Шевченківський явір – найстаріше дерево парку. Подейкують, що саме під цим явором Шевченко написав знані слова: «Тече вода з-під явора, яром на долину…».

ЧИТАЙ ТАКОЖ: 

1. 5 українських каньйонів, від краси яких перехоплює подих

2. 5 захопливих місць, які треба побачити в Ужгороді

3. 8 місць, які зачаровують у Києві

4. 5 місць Одеси, які запам'ятаються вам на все життя

5. 5 місць Закарпаття, в які можна закохатися