Як лікувати герпес на губах

Як лікувати герпес на губах

Головні симптоми вірусу герпесу та способи боротьби із ним.

Поділитися:

Практично кожному з нас знайомі неприємні маленькі пухирці на губах. Вони сверблять та болять, а ще – зовсім не симпатичні на вигляд. Усі ці неприємні симптоми викликає вірус герпесу. Які існують види герпесу, яким чином можна вилікувати вірус, та наскільки він небезпечний – читайте далі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цистит та сечокам’яна хвороба: Прості правила профілактики

Герпес – поширене вірусне захворювання з характерними висипами у вигляді пухирців, що згруповані між собою і зосереджуються у певній ділянці тіла людини. Найчастіше герпес проявляє себе у формі губної інфекції, у народі цей його вид називаються «застудою та губах». Однак існують й інші види герпесу.

Герпес 1 (або вірус простого герпесу) та 2 типу найчастіше інфікують рот та обличчя. Головний симптом – поява характерних пухирців, що й звертає увагу пацієнтів та ідентифікує прояви вірусу герпесу.  Герпес 2 типу також може викликати генітальні проблеми: набряки статевих органів, печіння, збільшення лімфатичних вузлів в паху.

Герпес 3 типу провокує вітряну віспу у дітей. Кількість пухирців на різних ділянках тіла збільшується. Наявні свербіння, підвищена температура та слабкість.  

Найнебезпечнішими вважаються герпес 4, 5 та 6 типу. Вірус викликає інфекційний мононуклеоз, лімфому Беркета. Хвороба вражає слизові оболонки, також можливе ураження печінки і селезінки. Людина відчуває підвищення температури, слабкість, біль у м’язах, можлива ангіна.

Насправді, існує більше ста видів вірусу герпесу. Вісім з них можуть вразити людину. Експерти стверджують, що герпесом заражені близько 2/3 населення планети, але у всіх хвороба проявляється по-різному.

Вірус герпесу проявляє себе лише в тому випадку, якщо імунна система організму ослаблена. Після цього він «оселяється» у наших нервових клітинах. Герпес можуть викликати:

- переохолодження або перегрів тіла,

- перенесення захворювання,

- постійний стрес тощо.

Симптоми герпесу:

Герпес проявляється, як сукупність пухирців, що схожі на маленькі бульбашки червоного кольору. Залежно від видів герпесу, пухирці можуть об’єднуватися в одне ціле і збільшуватися у розмірах. Герпес також провокує печіння та свербіж.

Навколо вірусу герпесу існує безліч міфів, а особливо вони стосуються способів його лікування. Повністю вилікувати герпес неможливо. Цей вірус настільки приживається, що, одного разу потрапивши до організму, залишається з нами назавжди. В інших людей навпаки – він може й не проявлятися взагалі. Інтенсивність клінічного прояву вірусу залежить від стану імунітету кожної людини.

Коли вірус герпесу все ж таки проявив себе, дієве лікування забезпечить спеціальний крем.  Він призначений для лікування герпесу на губах та обличчі. Цей лікарський засіб пригнічує розмноження вірусів герпесу 1-го типу всередині клітин шкіри та дієвий як на ранніх (свербіж, почервоніння), так і на пізніх (папули та пухирі) стадіях герпесу.

Важливим питанням при виборі крему проти герпесу є концентрації діючої речовини. 5% - це найвища концентрація ацикловіру у кремах проти герпесу на губах. Також потрібно звертати увагу на кількість крему у тюбику. 5 г може бути достатнім для курсу лікування. Крім того, на ринку існують креми та мазі, місткість яких складає від 2 до 15 г. Двограмовий тюбик знадобиться тим, кому потрібна мінімальна кількість засобу. Тюбики до 15 г можуть використовуватися для тривалого лікування вірусу і для нанесення на значні за розміром ділянки тіла.

Перед застосуванням препарату радимо обов’язково проконсультуватися з лікарем та ознайомитись з інструкцією  використання лікарського засобу.

Щоб уникнути ризику зараження герпесом, варто вести здоровий спосіб життя, ретельно дбати про особисту гігієну і пам’ятати про здорове харчування, насичене вітамінами та поживними речовинами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як запобігти розладам шлунку влітку

Новини по темі