Як отримати соціальні виплати під час війни (роз’яснення міністра соціальної політики)

Як отримати соціальні виплати під час війни (розказує Марина Лазебна)

Роз’яснення від Міністра соціальної політики Марини Лазебної у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

Який механізм виплат субсидій, соціальної допомоги, надання пільг діє в Україні в умовах воєнного стану, розповіла міністр соціальної політики України Марина Лазебна в ефірі "Сніданку з 1+1":

"З перших днів війни ми одразу зрозуміли, що наше головне завдання — це не порушити право людини на соціальні виплати. За підсумками березня ми побачили, що є окремі міста, райони, де органи соцзахисту не можуть нарахувати ні пільгу, ні субсидію, ні соціальну допомогу, і тоді держава прийняла ряд рішень, які сьогодні можливо і не повністю так добре працюють, але ми забезпечуємо 100% фінансування усіх соціальних виплат. Були випачені і пільги, і субсидії, і пенсії. За квітень вже 30 млрд перераховано на пенсії". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грошова допомога переселенцям: Уряд подовжив кінцевий термін подання заяви

Марина Лазебна назвала одну з основних проблем на сьогодні:

 "Є проблема в отриманні коштів. Є люди, які переміщаються, є люди, які залишаються в окупованих, заблокованих, оточених містах".

Однак, якщо люди отримували ці кошти на банківську картку, то вони там є, запевняє міністр соціальної політики. Люди, що лишаються в оточенні, поки отримати виплати не зможуть, оскільки поштарі не в змозі доставити готівку в таких регіонах. Щодо тих людей, які вимушені були переміститись, то їм дуже спростили процедуру отримання соціальних виплат і люди вже користуються механізмом:

"Ми усе перераховуємо на "Ощадбанк", людина приходить у будь-яке відділення банку і отримує грощовий переказ. Для цього необхідно показати паспорт та ідентифікацйний код і отримати свої кошти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖВиплати переселенцям, працевлаштування та компенсація за комунальні платежі: прем'єр-міністр України назвав дати та суми виплат

Якщо людина отримувала пенсію, необхідно подзвонити органам пенсійного фонду і повідомити, де вона є, і туди перераховуються її кошти, наприклад, на Укрпошту. Люди, що отримували пенсію через Укрпошту, також можуть отримувати через "Ощадбанк" або через поштове відділення, де вони зараз проживають. Усі механізми впроваджено:

"Людям просто необхідно звернутися до пенсійного фонду за телефоном або через електронний кабінет, якщо є така можливість, або через контакт-центр Укрпошти і проінформувати, де ви знаходитесь, бо держава фінансує все на 100%. Якщо у мирний час ми фінансували виплати до 10-х чисел кожного місяця, то зараз ми це робимо 5-6-7, тому що ми розуміємо, що людям ще треба їх отримати. Людям, що перебувають на окупованих територіях, усі виплати нараховуються і будуть нараховуватиссь. Це усе наші люди. Ви їх отримаєте, коли буде звільнена територія, або коли ви евакуюєтесь або переміститесь на підконтрольну Україні територію".

Дуже багато закладів соцвальної сфери знищено або перебуває на окупованих територіях:

"Найбільше закладів соціальної сфери постраждало в Луганській і Київській областях. Ми проводили децеентралізацію і так пишалися, що кожна громада створювала територіальний центр надання соціальних послуг. Але ми усе відбудуємо, Все буде ще краще, ніж було до війни! Я у цьому впевнена. Головне, щоб не страждали і не гинули люди".

Дивіться, міністр соціальної політики України Марина Лазебна пояснює механізми виплат соціальної допомоги:

Новини по темі