Як поліпшити концентрацію уваги і пам'ять під час навчального року: поради МОЗ

Як покращити концентрацію у дітей під час навчального року: корисні поради
freepik.com

МОЗ опублікувало поради, як покращити концентрацію перед початком навчального року: інфографіка.

Поділитися:

Від початку повномасштабної війни багато людей почали скаржитися на погіршення концентрації. МОЗ опублікувало поради, як покращити концентрацію протягом навчального року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 порад від Костянтина Грубича, як обрати якісний зошит дитині в школу

Як покращити концентрацію у дітей під час навчального року

Насправді у більшості випадків – це нормальна реакція на ненормальні події, свідками й учасниками яких ми є, наслідок щоденного стресу і хвилювань, браку сну і втоми. Хоча іноді погіршення концентрації може бути й симптомом захворювань.  У МОЗ дали поради, у який спосіб можна покращити концентрацію, що є надзвичайно актуальним перед початком нового навчального року.

  1. Відмовтеся від багатозадачності. Багатозадачність - швидкий шлях до вигорання. Тож не варто робити домашнє завдання під спів улюбленого виконавця чи розмовляючи з друзями телефоном. Це заважає зосередитися і погіршує якість виконуваної роботи.
  2. Усуньте фактори, що відволікають. Ми звикли бути нерозлучними зі смартфоном, але корисно практикувати час, коли ніщо не відволікає від завдань. Закрийте всі додатки, вимкніть сповіщення, а телефон сховайте подалі, щоби не бачити його.
  3. Робіть перерви. Спробуйте метод Pomodoro - «розбивання» роботи на інтервали. Працюйте над завданням 25 хвилин. Потім зробіть 5-хвилинну перерву і знову 25 хвилин працюйте. Після чотирьох робочих відтинків часу зробіть довшу перерву - 15-30 хвилин. 
  4. Слідкуйте за харчуванням. Скоротіть споживання солодких продуктів і напоїв - обирайте сезонні фрукти й овочі, продукти з високим вмістом клітковини, корисних жирів. Дотримуйтеся правил «тарілки здорового харчування».
  5. Тренуйте мозок. Тренування мозку покращують когнітивні здібності, в тому числі й концентрацію. Складайте пазли, розвʼязуйте кросворди й судоку, навчіться грати в шахи. 
  6. Налагодьте режим дня. Ми не можемо впливати на ракетну небезпеку і сигнали повітряних тривог, але дещо залежить тільки від нас: 
  • вимкніть телевізор і приберіть всі екрани за годину до сну;
  • розслабтеся перед сном: послухайте заспокійливу музику,
  • почитайте книгу,
  • щодня лягайте спати в один і той же час;
  • підтримуйте в кімнаті прохолодну комфортну температуру.
  • Додайте в життя щоденну фізичну активність: ранкова руханка, прогулянка, йога, біг - обирайте до смаку. Проте уникайте інтенсивних занять перед сном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖКоли шкільні канікули в навчальному році 2023-2024 (додаткові канікули для першачків)

поради МОЗ

поради МОЗ

поради МОЗ

поради МОЗ

Інфографіка: МОЗ

Новини по темі