Офлайн навчання та новий урок "Захист України": які зміни чекають школярів з 1 вересня (пояснює Оксен Лісовий)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Оксен Лісовий про офлайн навчання та новий урок "Захист України" — Сніданок з 1+1
Freepik

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий проти того, щоб батьки мали обирати між навчанням дитини в українській школі та країні-прихистку.

Поділитися:

Реформа освіти триває, а війна вносить свої корективи до навчального процесу. Які зміни відбудуться в українській системі освіти вже з 1 вересня? Про це в ефірі "Сніданку 1+1", який виходить щодня з 07:00 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна, телеканалі ТЕТ та на YouTube, розповів міністр освіти та науки Оксен Лісовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли в Україні стартує навчальний рік 2023-2024 та як будуть навчатися діти з 1 вересня

Про офлайн навчання

На жаль, зараз є учні молодших класів, які жодного разу не були у школі. У старших дітей порушується психосоціальний розвиток, адже дистанційне навчання позбавляє можливості активного розвитку у спільноті однолітків. За словами міністра освіти, навчальні заклади, які знаходяться в умовах безпеки та готові до повернення на очне навчання, зможуть це зробити. 

"Дуже багато людей хоче повернутися до очного навчання, і наше завдання як Міністерства освіти забезпечити тим, хто хоче повернутися, всі можливості для цього, але безпекові умови перед усім”, — розповідає міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відбувається зарахування дітей до шкіл після повернення в Україну: роз'яснення МОН

Про нову дисципліну "Захист України"

Оксен Лісовий зазначає, що "Захист України" — не нова дисципліна. Учнів чекає оновлений формат із більшою кількістю практики. В рамках предмету навчатимуть якісній домедичній допомозі, інженерії безпілотних літальних апаратів, мінній безпеці та топографії. Ці навички не є суто мілітарними, вони стануть корисними й в цивільному житті. Для навчання вчителів залучають громадські та міжнародні організації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо повітряну тривогу оголосили до початку занять: алгоритм для шкіл та садочків

Чи потрібно обирати між навчанням в українській школі та країні-прихистку

Раніше діти з родин, що виїхали за кордон, могли одночасно навчатися в українській школі та своїй місцевій, але цьогоріч батьків почали ставити перед вибором. Крім того, багатьом дітям важко одночасно засвоювати дві навчальні програми. Оксен Лісовий проти подібних ситуацій. Міністерство освіти та науки проводить роботу над полегшенням процесу засвоєння дітьми двох програм одночасно. Учням гарантують збереження місць в школі та можливість закривати борги лише з українського компонента: мова, історія, література. Зараз також розробляють комплексний курс україністики.

"Сьогодні можна переключитись виключно на українознавчий компонент. Тягнути буде набагато легше, тому що це максимум шість годин на тиждень. Треба буде займатися за українською програмою", — коментує міністр.

Також Оксен Лісовий зазначив, що потрібно комплексно модернізовувати всі галузі освіти. Зараз активну роботу проводять над дошкільною та середньою освітою. Дивіться більше у "Сніданку з 1+1":

Дивіться "Сніданок з 1+1" щодня з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, а також "Сніданок. Вихідний" у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі