Як уникнути загострення циститу та сечокам’яної хвороби в холодну пору року

Цистит та сечокам’яна хвороба: Як уникнути загострення в холодну пору року

Читайте корисні поради.

Поділитися:

Зі слів заслуженого лікаря України, доктора медичних наук Дмитра Іванова, кожна друга жінка за своє життя має хоча б один епізод циститу. А втім, це одне з найпоширеніших захворювань сечовидільних шляхів може спіткати і чоловіків.

До симптомів циститу належать болюче сечовипускання, біль внизу живота, можливе підвищення температури тіла.

Найчастіше збудником хвороби є кишкова паличка, що потрапляє з кишківника до сечової системи та провокує розвиток циститу. У цьому разі найчастіше лікарі призначають уроантисептики — лікарські препарати, що здійснюють виражену протимікробну дію.

Нерідко цистит виникає і на тлі сечостатевих інфекцій. У такому випадку потрібно специфічне лікування, про яке розповість гінеколог, уролог або сімейний лікар.

Для боротьби з циститом лікарі призначають лікарські препарати, що містять екстракти лікарських рослин. Для профілактики хвороби призначають або вже згадувані уроантисептики в маленькій дозі на ніч, або ж препарати рослинного походження.

Зменшити ризик розвитку циститу можливо, дотримуючись правил інтимної гігієни; уникаючи переохолодження; не стримуючи позиви сечовипускання; проходячи профілактичний курс із вживання лікарських препаратів, що використовуються для лікування циститу.

Особливо уважними до себе варто бути в холодну пору року, адже ризик захворіти циститом збільшується в період від кінця осені до початку весни. Саме в цей час зростає можливість переохолодження, сезонного ослаблення імунітету, нестачі вітамінів, які також сприяють розвитку циститу. Тож важливо уникати протягів, вживати вітамінно-мінеральні комплекси та достатню кількість рідини. Не забувайте і про теплий одяг, що добре закриває поясницю.

Не менш поширеною та серйозною є сечокам’яна хвороба – це розлад метаболізму в нирках, у результаті чого там концентруються солі, які утворюють каміння. Розвиток цього захворювання провокують нераціональне харчування, захворювання шлунково-кишкового тракту та порушення водного балансу. А в холодну пору року не виключене загострення хвороби, викликане переохолодженням, сезонним простудами та авітамінозом.

Сечокам’яна хвороба супроводжується гострим болем у попереку та хворобливими відчуттями під час сечовипускання. Найсерйознішим її наслідком може бути втрата нирки. Тож за перших ознак хвороби потрібно терміново звертатися до лікаря.

Важливою складовою лікування сечокам'яної хвороби є препарати рослинного походження, які містять екстракти лікарських рослин. Їх лікар може призначати при хронічних проблемах із нирками. До того ж, на відміну від інших препаратів, які можуть призначатися при сечокам'яній хворобі, вони мають профілактичну дію. Не менш важливо під час лікування дотримуватися здорового харчування та за потреби виконувати дієтичні рекомендації лікаря.

Новини по темі