Як заощаджувати гроші: розпитуємо штучний інтелект

Як економити гроші: поради від чат джипіті
Freepik

Розбираємося, наскільки слушні поради по економії грошей дає ChatGPT.

Поділитися:

Основою насиченого та спокійного життя будь-якої людини є фінансова стабільність. Звісно, складно говорити про будь-яку постійність в умовах війни. Однак попри всі негаразди варто знати основи грамотного розпорядження грошима. Ми запитали поради у найпопулярнішого чат-бота — ChatGPT. Пропонуємо разом розглянути його пропозиції та розібратися, наскільки вони є актуальними для українців. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖШтучний мозок: фантастична мрія чи потенційне майбутнє (розібралися у "Сніданку з 1+1")

Економія: як заощадити гроші

1. Визначте свої цілі заощадження.

Штучний інтелект пропонує слушний початок. Дійсно, перше, що потрібно зробити, щоб розпочати заощаджувати, це визначити свої цілі. Що ви хочете досягти за допомогою своїх заощаджень? Плануєте купити житло, машину, подорожувати? Чи хочете просто мати фінансову подушку безпеки на випадок непередбачених обставин? Коли ви знаєте свої цілі, то можете розробити план заощадження, який допоможе їх досягти.

Ноутбук

2. Контролюйте бюджет

Цей пункт звучав у ШІ як "створіть бюджет". Звучить не дуже зрозуміло, адже бюджет це і є наші фінанси, які просто так ми "створити" не можемо. Тут доцільним буде зазначити про контроль фінансів. Коли ви знаєте, скільки грошей ви заробляєте і на що їх витрачаєте, ви можете побачити, де можна скоротити витрати та виділити більше коштів на заощадження. Існує багато різних способів системи контролю. Ви можете використовувати онлайн-калькулятор, програмне забезпечення для бюджету або просто записувати свої доходи та витрати в щоденник.

Ноутбук

3. Автоматизуйте свої заощадження

Так, один із найкращих способів гарантувати, що ви будете заощаджувати — це автоматизувати процес. Коли ви налаштовуєте автоматичний переказ коштів зі свого банківського рахунку на свій рахунок заощадження, ви не можете витратити ці гроші, навіть якщо захочете. Багато банків пропонують таку послугу, тож це не потребує ваших зусиль.

Телефон

4. Відмовляйтеся від непотрібних витрат

Очевидна порада для будь-кого у будь-якій ситуації. Щоб заощадити більше грошей, вам потрібно відмовлятися від непотрібних витрат. Це може бути непросто, але це того варте. Подумайте, на що ви витрачаєте гроші, і визначте, чи є ці витрати важливими. Якщо ви можете відмовитися від чогось несуттєвого, це звільнить додаткові кошти для заощадження.

Гаманець

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ChatGPT може допомогти в діагностиці та лікуванні депресії — дослідження

5. Інвестуйте свої заощадження

"Якщо ви хочете, щоб ваші заощадження зростали, ви можете інвестувати їх", — так радить GPT. Дійсно, коли вже маєте якісь статки, таким способом можна їх примножити. Однак варто взяти до уваги ті умови, в яких ми живемо. Інвестиції багатьох українців зазнали збитків через війну. Чи значить це, що до кінця повномасштабного вторгнення потрібно просто складати гроші і нікуди не вкладатися? Відповідь суб'єктивна. У будь-якому разі варто ставитися усвідомлено та відповідально до такого ризику.

Акції

Фото: Unsplash

Чи дорожчатимуть продукти до Нового року і в скільки обійдеться святковий продуктовий кошик: відповіли у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 в ефірі телеканалу "1+1 Україна" та на YouTube:

Новини по темі