Як знезаразити воду, щоб захиститися від холери та ботулізму: поради МОЗ
Після підриву росіянами Каховської ГЕС вода на уражених територіях може бути небезпечною. Дізнайтеся, як захистити здоров'я.
У криницях та відкритих водоймах на території, підтопленій внаслідок підриву ГЕС країною-терористом, вода може бути забруднена хімікатами та збудниками інфекційних хвороб. Міністерство охорони здоров'я закликало відмовитися від споживання та використання неочищеної води з акваторії Дніпра та інших водойм на постраждалих внаслідок теракту на Каховській ГЕС територіях Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської та Одеської областей.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи загрожує Україні холера після підриву Каховської ГЕС (відповідає медична експертка Катерина Булавінова)
Як знезаразити воду
- Процидіть воду крізь чисту тканину.
- Дайте воді відстоятися.
- Відфільтруйте воду. Якщо немає фільтру, його можна змайструвати (див. фото)
- Продезинфікуйте воду через кип'ятіня.
Фото: МОЗ
Як очистити воду таблетками
Ще один спосіб очищення води від збудників хвороб — таблетки для знезараження. Вони поставляються у постраждалі області централізовано. Їх можна отримати в Центрах контролю та профілактики хвороб, місцевої влади або ж у виїзних бригад ЦКПХ. Вони знищують мікроорганізми, які спричиняють захворювання на черевний тиф, дизентерію, холеру, поліомієліт та інші гострі кишкові інфекції.
Фото: МОЗ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ попередило про небезпеку ботулізму внаслідок підриву Каховської ГЕС: як уберегтися
Як захиститися від холери та ботулізму: правила безпеки
У МОЗ виключають можливість епідемії страшних хвороб, але можуть виникнути випадки захворювань, пов'язані з обмеженим доступом до чистої води, зокрема й холера та ботулізм. Щоб знизити ризик виникнення інфекційних захворювань на уражених територіях, потрібно дотримуватися таких правил:
►Вживати лише бутильовану або привізну воду.
►Ретельно мити руки з милом.
►Для приготування їжі і господарських потреб використовувати лише очищену воду.
►Не вживати продукти, які були підтоплені водою (навіть консервацію).
►Піддавати всі продукти термічній обробці.
►Не вбиратися в одяг, який був забруднений під час підтоплення, без попереднього прання та дезінфекції.