Чи загрожує Україні холера після підриву Каховської ГЕС (відповідає медична експертка Катерина Булавінова)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чи загрожує Україні холера після трагедії на Каховській ГЕС — пояснює експерт
Freepik

Дізнайтеся, як захистити здоров'я від кишкових інфекцій.

Поділитися:

Минув тиждень від трагедії на Каховський ГЕС. Вода в поверхневих водах Херсонщини стала небезпечною. Чи загрожує Україні холера та як мінімізувати ризик спалаху епідемії? Про це в "Сніданку з 1+1" поговорили з медичною експерткою Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Катериною Булавіновою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підрив Каховської ГЕС вплине на стан Чорного моря та чим небезпечний витік прісної води

Чи загрожує Україні холера після підриву Каховської ГЕС

За словами Катерини Булавіною, все залежатиме від поведінки людей. Якщо дотримуватися правил безпеки, то спалаху кишкових інфекцій можна уникнути.

"Кишкова інфекція не літає в повітрі і не передається так легко від людини до людини. Все залежить від людей: чистих рук, чистої води і чистої їжі. Оскільки люди виловлюють і рятують тварин, і це різні тварини, в тому числі їжаки, нагадую про вакцину від сказу. Якщо вас вкусила тварина, поки ви її ловили, не треба думати, чи це була домашня тварина, чи вона безпечна. Треба просто піти і провакцинуватись від сказу! Якщо ви не вакциновані від дифтерії, правця і ви подряпались під час порятунку або коли рятували когось, будь ласка зробіть вакцинацію негайно і поговоріть про це зі своїм лікарем".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виплати евакуйованим через підрив Каховської ГЕС: хто та скільки отримає

Щодо кишкових інфекцій, спеціалістка радить пам'ятати про вакцину проти гепатиту А та вживати виключно чисту воду.

"Наприклад, якщо ви п'єте чисту воду, але коли чистите зуби, використовуєте небезпечну воду, це вже загрожує для вас. Усе, що людина вживає та п'є, має  бути з безпечною чистою водою", — пояснює Катерина Булавіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ попередило про небезпеку ботулізму внаслідок підриву Каховської ГЕС: як уберегтися

Як мінімізувати ризик спалаху епідемії хорели

На думку медичної експертки, ризик спалаху епідемії низький. Люди відповідально ставляться до безпекових заходів і швидко доставляють чисту воду. Та все залежить від свідомої позиції людей, тому Катерина поділилася кількома порадами:

►Якщо ви були в зоні, де була забруднена вода, когось рятували або свої речі, потрібно ретельно мити руки або обробляти дезінфекторами.

►Якщо ви були в забрудненому одязі, то весь цей одяг потрібно прати гарячою водою з милом і добре просушувати. Якщо можливо, то на сонці.

►Коли потрібно зайти в забруднену воду, вдягайте високі гумові чоботи або якийсь захисний одяг, особливо якщо це стояча вода — там є ризики лептоспірозу. 

►Не можна вживати рибу з цієї зони. Якщо продукти були подмочені, то їх теж не їсти.

Новини по темі