Яке сьогодні свято – 1 серпня: День сестер та День Мокрини (прикмета про яблоки)

Яке сьогодні свято – 1 серпня: релігійні та професійні дати
Pexels/Olga Lioncat

Яке сьогодні свято в Україні: 1 серпня – день для вибачення та зустрічей з сестрами.

Поділитися:

Яке свято сьогодні, 1 серпня:

  • Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування
  • День сестер 
  • День залізничника
  • Міжнародний день прощення
  • День преподобної Макрини, Мокрини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 1 серпня для всіх знаків зодіаку: відпустіть старі образи і чекайте на приємну звістку

Яке сьогодні свято, 1 серпня: День преподобної Макрини, Мокрини 

Православна церква згадує преподобну Макрину. Починається ранній листопад, замовкають птиці, зникають оводи. Цього дня прибирали овес, ходили в ліс по гриби. День преподобної Макрини – переддень самого грозового дня в році – дня пам’яті Іллі пророка. Саме ім'я Макрина несе в собі сирість, вологість, опади.

Якщо літо було посушливим і день ясним, то проводили обряд «мокрин» для того, щоб викликати дощ. Жінка, що народилася 1 серпня, виконувала роль Мокрини. Зранку вбиралася в синій сарафан, одягала червоне намисто, сідала біля вікна й чекала сільських жінок, які приносили їй колосся зі своїх полів. Ці колоски дівчина Мокрина збирала в сніп, який укутувала рушником. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Магнітні бурі у серпні 2021: календар безпечних та небезпечних для здоров'я днів

Коли у будинку збиралися всі жінки й приходила місцева знахарка-чаклунка, Мокрина виходила на вулицю зі снопом. Його несли до річки, де кидали в воду і топили колоски, які, за традицією, повинні потонути до того, як попливуть за течією. Мокрина й інші жінки били по воді, викликаючи дощ. Якщо обряд підгляне чоловік, то наведе біду на все село, тож вони на річку не ходили. Проте якщо ж 1 серпня йшов дощ, то сільська Мокрина сиділа вдома, бо якщо вона вийде на вулицю, то дощ заллє всю землю і буде недорід.

► У цей день краще не їсти яблук, інакше накличеш на себе дрібні неприємності. Також люди намагалися не запускати в будинок оводів. Вважалося, що це до небіжчика.

► Сон з 31 липня на 1 серпня віщий, про добробут. Сон вдень 1 серпня виповниться найближчим часом.

► Людині, народженій 1 серпня, як талісман можна носити халцедон. Зазвичай такі люди працьовиті, амбіційні та цілеспрямовані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрологічний прогноз на вихідні: що краще робити в суботу та неділю (розказує астрологиня Розалія Романова)

У кого сьогодні День Ангела

Сьогодні, 1 серпня, День Ангела святкують Варлаам, Григорій, Дей, Макріна, Міліца, Панхар, Паїсій, Роман, Серафім та Степан.

Новини по темі