Яке сьогодні свято — 22 березня: День 40 святих, сороки (що не можна робити, традиції та прикмети дня)

Яке сьогодні свято  — 22 березня: що не можна робити на 40 святих
Pexels

Сьогодні 22 березня відзначається свято 40 святих або 40 мучеників за релігійним календарем. Що не можна робити в цей день та що означає це свято?

Поділитися:

Щороку 22 березня християни за церковним календарем відзначають свято 40 святих. День 40 мучеників вважається важливим релігійним святом. Цього дня навіть допускається полегшення Великого посту, що триває перед Пасхою 2022. Свято 40 святих ще має назву у народі сороки. Що це свято, які прикмети та традиції 40 святих та що не можна робити цього дня читайте далі.

Яке сьогодні свято за церковним календарем

Історично прийнято в цей день вшановувати пам'ять сорока Севастійських мучеників — 40 воїнів римського ХІІ легіону, котрі загинули у 320 році біля міста Севастія (нині турецьке місто Сівас) через відмову зректись християнської віри. Цього дня віряни йдуть до храмів та ставлять 40 свічок, моляться та згадують воїнів, дякують за все та просять захисту від хвороб та негараздів, б’ють символічні 40 поклонів.

40 святих картинки
Зі святом 40 святих картинки

Молитва до 40 святих

“О, святі, славні сорок страстотерпців Христових, що в місті Севастії заради Христа мужньо постpaждали. Ви через вогонь та воду пройшовши і як друзі Христові у спокій Небесного Царства увійшовши, щиро молитеся до Пресвятої Тройці за рід християнський, особливо за тих, хто шанує святу пам’ять вашу і з вірою та любов’ю у молитвах звертається до вас.

Bиблагайте у Всещедрого Бога прощення гріхів наших і життя нашого виправлення, щоб, у покаянні та нелицемірній любові один до одного перебуваючи, зі сміливістю стали на Страшному Суді Христовому і вашими молитвами праворуч Праведного Судді стали.

О, угодники Божі, будьте нашими захисниками від усіх ворогів видимих та невидимих, щоб під покpoвом ваших молитов ми визволялися до кінця життя нашого від усякої біди, зла та небезпеки, і так прославляли велике та гідне поклоніння повновладної Тройці: Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь”.

Яке сьогодні свято за народним календарем

В народі день 22 березня називали «сороки». Символічно господині цього дня випікали  40 булочок у формі пташок. Ця випічка має різну назву в різних регіонах країни — сороки, жайворонки, буслики. Назва свята позодить від пернатих невипадково – наші пращури вірили, що саме на 40 святих з вирію повертаються птахи, при чому птахи сорока різних порід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖКоли Великий піст 2022: дата початку та завершення, правила посту

Що можна робити на сорок святих

►Святкові булочки на 40 святих нанизували на гілочки і розвішували по саду, роздавали дітям або сусідам. Вважалося, що таким чином свійська птиця буде здорова весь рік.

►Вважається, що в цей день сорока бере 40 різочок і в’є собі гніздечко. Важливо не руйнувати гніздо і не турбувати сороку, тоді сорока буде оберегом дома, біля якого гніздо.  

►В День 40 святих або на сороки було заведено звати на гостину: чим більше людей в домі. Гамір та веселощі в домі – до благополуччя.  

►Дівчата на сороки мали за звичай розірвати сорок ниток і зламати 40 дерев’яних плашок – таким чином швидко проганяли зиму.

►В цей день селяли сіяли мак, бо вірили, що йогов рожай буде в 40 разів більший за посіяне. Також робили вареники з маком.

►Найбільш популярним та важливим був обряд – топтати ряст. Наші пращури вірили, що той, хто напровесні його потопче, буде здоровий та щасливий протягом року. Саме тому навіть літні та кволі виходили топтали зелень, приговорюючи: «Топчу, топчу ряст. Дай, Боже, потоптати і того году діждати».

►Молодь в цей день традиційно планувала майбутнє, а також…. гойдалася на гойдалках. Вважалося, що це принесе щастя та гарний рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖКоли Благовіщення 2022: історія та традиції цього дня

Що не можна робити на сорок святих

  • Не можна займатися тяжкою фізичною роботою
  • Не можна прибирати житло
  • Не можна прати, шити, займатися ремонтом
  • Не можна позичати гроші
  • Натомість потрібно дотримуватися Великого посту, як у їжі, так  і в помислах. Фізично.

22 березня: прикмети

►Якщо на День сорока святих 22 березня гарна погода, то значить найближчі 40 днів можна холодів не буде.

►Якщо на сороки 22 березня буде холодно, то наступні 40 днів можливе погіршення погоди.

►Якщо на Сорок святих опади і несонячно, то весняної повені можна не боятися, а влітку не чекати злив, осінь теж буде сухою та сонячною.

►Якщо птахи мостять гнізда на сонячній стороні в День сорока святих, то літо буде холодним і врожайним.

►Якщо 22 березня вже є шпаки, значить, літо буде дуже теплим.

Новини по темі