Яке сьогодні свято — 23 серпня: день Державного Прапора України та день пам'яті Лаврентія Римського (що не можна робити)

Яке свято відзначається 23 серпня
Рexels/Diana

23 серпня віряни вшановують пам'ять святого Лаврентія. Раніше вважалося, що він захищає людей від пристріту та хвороб, здатен вилікувати від недуги очей. Це свято також має назву «Лаврентій» та «Свято мельника».

Поділитися:

Сьогодні 23 серпня відзначаємо такі події: 

  •  День Державного Прапора України
  •  День пам'яті Лаврентія Римського

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 23 серпня для всіх знаків зодіаку: відпочиньте у родинному колі

Яке сьогодні релігійне свято

23 серпня віряни вшановують пам’ять святого Лаврентія. Під час служіння у церкві православні християни моляться йому про захист від хвороб і пристріту. Вважається, що Лаврентій допомагає вилікувати хвороби очей. Раніше йому молилися про те, щоб сліпі люди вилікувалися та прозріли.

Відомо, що святий Лаврентій Римський служив архідияконом в римській християнській громаді ще у III столітті. Народився він у місті Оск, що знаходилося на території сучасної Іспанії. За життя зазнав гонінь за християнську віру імператором Валеріаном. Лаврентій був призначений римським єпископом. Він стежив за церковним майном, піклувався про бідних та роздавав їм багатства церкви. За це Лаврентій був ув'язнений. У в’язниці він творив дива зцілюючи хворих. Загинув святий Лаврентій від тортурів. 

День пам'яті Лаврентія Римського: стародавні повір'я у цей день

►За стародавніми повір'ями 23 серпня вшановували працівників водяного млина. Селяни несли перший сніп на млин, щоб спекти хліб з борошна нового врожаю. У цей день він виходив надзвичайно ароматним й смачним.

►Раніше вважалося, що якщо у цей день по воді йшли брижі або здіймався сильний вітер, то риболовля буде невдалою й рибалки не виходили у море. 

►По воді в озерах та річках визначали якою буде осінь. Якщо вода тиха та спокійна, то осінь буде теплою, а зима без хуртовин.

У народі говорили:  

Осінь і зима добре живуть, коли вода тиха і дощик іде

►На Лаврентія не дозволялося нікому торкатися подушки.

►Молоді дівчата у свято, щоб зберегти молодість та красу, до сходу сонця йшли вмиватися джерельною водою. Вважалося, що в цей день вода стає цілющою та має особливу силу.   

Що не можна робити в день пам'яті Лаврентія Римського 

►На Лаврентія не можна було купатися в річках та озерах, бо можна було принести нещастя у будинок.

►Не можна займатися хатніми справами: прибирати в будинку, шити, прати, підмітати. Вважалося, що на свято Лаврентія у дім приходили добрі духи і їх можна вимісти разом із сміттям.  

►Не рекомендується на Лаврентія й куховарити, бо їжа вийде несмачною або пригорить, а господиня може обпектися. 

Народні прикмети на 23 серпня

  • Сильна спека — до дощової осені
  • Сильний дощ — до затяжної осені
  • Спокійна вода у водоймах — осінь та зима будуть теплими
  • Теплий день — до вдалої рибалки до кінця літа

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на серпень 2021 для всіх знаків зодіаку: кому пощастить найбільше

23 серпня іменини відзначають люди з такими іменами: Лаврентій, Лавр, Панас, Роман, Панас, Фелікс та В'ячеслав.

Новини по темі