Яке сьогодні свято – 24 серпня: День Незалежності України

Яке сьогодні свято – 24 серпня: по народному і церковному календарям
Pinterest/Broma Bakery

Сьогодні, 24 серпня, вітаємо Україну з 30 роками Незалежності!

Поділитися:

Сьогодні 24 серпня відзначаємо такі події: 

  • День Незалежності України
  • Федір і Василь, Євпл
  • День народження картопляних чіпсів
  • Міжнародний день дивної музики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 24 серпня для всіх знаків зодіаку: день для теплого сімейного спілкування

Яке сьогодні календарне свято: День Незалежності України

24 серпня 1991 Верховна Рада Української РСР винесла «Акт проголошення незалежності України» на підтвердження всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року та проголосила Україну незалежною, демократичною державою! Не зважаючи на багатостолітні пригнічення України як країни та українців як нації, в ХХI столітті ми сильні, єдині та по-справжньому незалежні. Сьогодні Україні вже 30 – молода, гарна та тендітна леді-Батьківщина! Основна наша задача – не забувати про минуле та піклуватися про майбутнє, аби знову не втратити свободу та не вдягнути кайдани. З Днем Незалежності, українці! Згадаймо слова Тараса Григоровича Шевченка:

Борітеся — поборете!
Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!

До Дня Незалежності канал 1+1 приготував низку спецпроєктів: випуск ТСН із Золотих Воріт у Києві, концертне шоу «Вечір прем'єр з Катериною Осадчою. Літня серія», спеціальний випуск «Вечірнього Кварталу» тощо. Вмикайте телевізор та святкуйте разом з 1+1!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Режисерка Олеся Коваленко розповіла подробиці унікального спецпроекту ТСН у День Незалежності

Яке сьогодні релігійне свято та свято за народним календарем: Федір і Василь, Євпл

Сьогодні православна церква вшановує Евпла – ранньохристиянського святого, священномученика, архідиякона, а також Федора та Василя, преподобномучеників, які в XI столітті подвизалися в Ближніх печерах Києва. В народі цей день називали Білим конем. За легендою, в ніч на Евпла привиди ходять на могилах, виють, свистять, співають пісні. В той час білий кінь вискакує з болота, жалібно плаче і бігає по могилах.

На болотах і кладовищах в цей день спалахують блукаючі вогники. Вважалося, що таким чином виходять гуляти душі самогубців, утоплеників та тих, хто помер неприродньою смертю, бо казали, що їх не пускають ні в рай, ні в пекло. Особливо душі лякали п'яниць: могли примаритись їм. До цього дня дозрівала обліпиха, тож селяни ходили її збирати. 24 серпня стригли овець, аби вони встигли до холодів обрости шерстю:

Василь вівцям шерсть дає.

► Багато горіхів, а мало грибів – до холодної і сніжної зими.

► Якщо на сході сонця йде дощ, то негода триватиме ще кілька днів.

Людині, народженій 24 серпня, як талісман треба носити олександрит. Зазвичай такі люди гарні лікарі, особливо ветеринари.

Що не можна робити сьогодні

Сьогодні, 24 серпня, не можна вживати спиртні напої та ходити на кладовище.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на серпень 2021 для всіх знаків зодіаку: кому пощастить найбільше

У кого сьогодні День Ангела

Сьогодні, 24 серпня, День Ангела святкують Олександр, Василь, Гавін, Гай, Гаян, Донат, Євпл, Зенон, Клавдій, Куфій, Макар, Максим, Марія, Марк, Мартін, Неофіт, Нифонт, Пассаріон, Препедігна, Сусанна та Федір.

Новини по темі