Яке сьогодні свято — 25 березня: польське Благовіщення 2022 (традиції та що не можна робити)

Яке сьогодні свято  — 25 березня: польське Благовіщення 2022 (традиції та що не можна робити)
Pexels/ Artem Podrez

Яке сьогодні церковне свято 25 березня: віряни західного обряду святкують Благовіщення 2022.

Поділитися:

Яке сьогодні церковне свято 2022? Сьогодні 25 березня за церковним календарем віряни відзначають день пам’яті преподобного Іоанна Лествичника, преподобного Феофана, сповідника, святого Григорія Двоєслова, папи римського, преподобного Сімеона Нового Богослова, Ліддської ікони Божої Матері. Також сьогодні польське Благовіщення 2022 – християни західного обряду святкують Благовіщення 2022 саме 25 березня. Християни східного обряду святкують Благовіщення 2022 пізніше – 7 квітня.

Польське Благовіщення 2022, як і у християн східного обряду, одне із найсвітліших свят, входить до 12-ти найважливіших поряд з Пасхою 2022, Різдвом та Преображенням. В цей день віряни моляться за мир та злагоду, та закликають небо до добрих благих новин.  Особливу силу мають жіночі молитви, якими дівчата та жінки звертаються до Пресвятої Богородиці.

Благовіщення 2022: традиції

Свято отримало свою назву від «благої вісті»: в цей день за Євангелієм, до Діви Марії явився посланий Господом архангел Гавриїл, який сповістив благу (тобто радісну) звістку: Марії судилося стати Матір’ю Божою, непорочно зачавши від Духа Святого. Згодом Син Марії, Ісус, спокутує гріхи людства і дарує всім, хто живе, вічне життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖВеликдень 2022: чому щороку змінюється дата святкування

Традиційні кольори Благовіщення — небесно-блакитний та золотий. Цікаво, що природа теж часто підтримує: на блакитному небі сяє золотом сонце. Ще один символ дня – білі голуби як сакральне знамення Святого Духа, що явився Пречистій Діві. Білі голуби також символізують чистоту та непорочність Діви Марії. Цього дня заведено прикрашати храми та будинки квітами лілій, які теж є символом чистоти та непорочності.

Благовіщення 2022: що не можна робити

  • Сьогодні вірянам західного обряду не можна робити тяжку фізичну роботу, брудну домашню працю. 
  • На Благовіщення 2022 краще не вирушати з дому у поїздку.
  • Сьогодні небажано працювати на землі або підрізати дерева, бо вважається, що саме цього дня благословляється все живе на ріст.  
  • На Благовіщення 2022 наші пращури радили не позичати щось або давати в борг. Навіть сусідам цього дня не позичали вогню або солі — вірили, що це до негараздів в сім’ї.
  • На Благовіщення вірили, що навіть «птах гнізда не в’є», тому й «дівка косу не плете»: не можна стригтися та фарбувати волосся. 
  • Не можна шити та в’язати.
Новини по темі