Яке сьогодні свято – 25 липня: День працівників торгівлі та Проклів день

Яке сьогодні свято – 25 липня: по народному і церковному календарям
Pexels/Cottonbro

Сьогодні, 25 липня, вітаємо працівників торгівлі та зубних техніків з професійним святом.

Поділитися:

Сьогодні 25 липня відзначаємо такі події: 

  • День працівників торгівлі
  • День зубного техніка
  • Прокл-плакальник, Прокл-великі роси, Проклів день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 25 липня для всіх знаків зодіаку: відганяйте тривожні думки, все складеться добре

День працівників торгівлі

Колись це свято називалося Днем торгівлі й побутового обслуговування населення та житлово-комунального господарства. Продавець – та професія, без якої важко уявити сучасний світ. В будь-якій сфері є продаж та кожна людина у свій час стикалася з продажем певних товарів або послуг. Таким чином вже давно побудована взаємодія та співробітництво людей та країн. Саме свято Дня працівника торгівлі існує ще з 1966 року, проте в різні періоди переживало різні зміни та сприйняття народу. Тепер вшановуємо працівників торгівлі в останню неділю липня на підставі Указу Президента України від 5-го червня 1995 року 427/95. Вітаємо!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрологічний прогноз на вихідні: в суботу пощастить з купівлею та продажем майна (коментує астролог)

25 липня, свято: Прокл-плакальник, Прокл-великі роси, Проклів день

Сьогодні православна церква вшановує двох святих: Прокла та його племінника Іларія, які безстрашно сповідували християнство та протистояли язичництву. 

Знахарі збирали цілющу траву, яка допомагає в медицині. В народі цю дату прозвали Прокл-великі роси та Прокл-плакальник через багато роси, яка була в цей день. Тому намагались висушити сіно до 25 липня, аби через води сіно не згнило. Казали:

На Прокла поле від роси промокло

Роса цього дня, як вважали люди, набуває цілющих властивостей: мовляв, вона, як і дощова вода, зможуть позбавити від очних хвороб та пристріту. Дівчата вмивалися ними, аби набути красу та молодість. Дітей теж ними омивали, а вагітних поїли, аби добре пройшли пологи. Роси збирали за допомогою лляних тканин, стелили їх, а потім віджимали в глиняний посуд. Народ вбачав в росі образ напівдіви-напівптиці, що припадає до землі й сумує за земним життям.

► Яка погода 25 липня, така буде й осінь: якщо день сонячний, то осінній сезон буде теплим. Якщо йде дощ, то золотий сезон буде відповідно дощовим, а якщо ж день видався прохолодним, то зима буде ранньою і суворою.

► Якщо в лісі з’явилися гриби – це до похолодання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорничний пиріг зі сметанною заливкою від Руслани Писанки: ніжний і апетитний десерт з сезонними ягодами

У кого сьогодні День Ангела

Сьогодні, 25 липня, День Ангела святкують Андрій, Арсеній, Вероніка, Гаврило, Голіндуха, Іван, Іларіон, Іраклій, Марія, Мина, Михайло, Прокл, Серапіон, Симон, Фауст та Федір.

Новини по темі