Яке сьогодні свято – 26 червня: Випускний і День косметолога

26 червня який сьогодні день: що не можна робити
Pexels/Julia Filirovska

Сьогодні 26 червня вітаємо випускників та косметологів!

Поділитися:

Сьогодні 26 червня відзначаємо такі події:

  • Випускний
  • День косметолога
  • Килина-гречишниця за народним календарем або мучениці Акилини за церковним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 26 червня для всіх знаків зодіаку: саме час додати пристрасті у стосунки

Випускний

Випускний – довгоочікувана подія. Той день, який приносить і сум, і радість водночас. Свято має назву «prom» – з англійської прогулянка. У 2021 році випускний припадає на 26 червня. Читайте наші привітання на випускний, якшо маєте нагоду вітати випускників.

Який сьогодні День Ангела

Сьогодні, 26 червня, День янгола святкують Килина, Олександр, Олексій, Андрій, Анна, Антоніна, Данило, Дмитро, Іван та Яків.

Килина-гречишниця

На Русі рахувалася покровителькою врожаю гречки: «Сій гречку або за тиждень до Килини, або через тиждень після». Гречка у наших предків вважалася символом добробуту та достатку. Сьогодні 26 червня було заведено відзначати свято каш. Головною на столі, звичайно, була гречка: кашу з цієї крупи, зварену сьогодні 26 червня, називали мирською і роздавали знедоленим, щоб ті молилися за господарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фірмова окрошка від Руслани Писанки: рецепт найпопулярнішої страви літа

Православна церква сьогодні 26 червня вшановує мученицю Акилину Старшу (281-293), яка жила в III столітті в місті Бібл (Фінікія). 

Народні прикмети: що не можна робити сьогодні 26 червня

► Ходити в ліс

Вважалося, що в цей день настає повноцінне літо: з'являються комарі та оводи, від яких страждають не тільки люди, а й худоба. Від походу до лісу так застерігали: «Підеш лісом – комарі сказяться».

► Пити молоко
Щоб вберегти худобу від оводів, її виганяли на пасовища лище рано-вранці, а вдень тримали у хлівах. Вважалося, що молоко худоби в цей день недобре і його не рекомендували пити.

► Працювати і садити огірки
Щоб не розгнівати Килину наші предки намагалися не працювати сьогодні і особливо не сіяти огірки. Вірили, що посіяні в цей день огірки не виростуть хрумкими та соковитими і навіть прозвали цей день "днем кривих огірків".

Наші предки придивлялись до оводів: великий овід — великий колос, маленький — маленькі колоски будуть.

Вважається, що сон з 25 на 26 червня віщий, але не несе небезпеку. Те, що насниться вдень 26 червня, не збудеться.

Новини по темі