Яке сьогодні свято – 29 липня: Афіногенів день або зажинки (що не можна сьогодні робити)

Яке сьогодні свято – 29 липня: по народному і церковному календарям
Pexels/Solodsha

Сьогодні, 29 липня, не можна порушувати тишу в лісі: полювати, збирати гриби та ягоди.

Поділитися:

Сьогодні 29 липня відзначаємо такі події: 

  • День Сил спеціальних операцій Збройних Сил України
  • День дощу
  • Афіногенів день, зажинки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 29 липня для всіх знаків зодіаку: зараз не час зупинятися, продовжуйте свою справу

Яке сьогодні свято в Україні: Афіногенів день, зажинки

Сьогодні православна церква згадує священномученика Афіногена та його 10 учнів, що постраждали за віру під час гонінь в Севастії. В народі це свято отримало такі назви: Афіноген, Афіногенів день,зажинки. В ці дні спадала спека, вночі ставало прохолодніше. Вірили, що птиці починали сумувати й думати про осінь та те, що скоро треба буде летіти в теплі місця. Тому й казали:

На Афіногена птиці замовкають, а ночі холоднішають.

Вважалося, що 29 липня по лісу ходить зоря й підбирає пташине пір'я. Саме тому в ліс цього дня краще не ходити, аби не потривожити її. Тож цього дня, 29 липня, не можна робити:

  • рубати дрова,
  • полювати,
  • збирати ягоди й гриби,
  • кричати й співати поруч з лісом.

Деінде Афіногенів день вважався початком жнив:

Перший колосок Афіногену, останній Іллі на бороду.

Перший стислий сніп називали іменинником й прикрашали стрічками, несли додому під пісні й ставили на покуті під ікони. Соломою з цього снопа годували хворих тварин, а восени з нього починали молотьбу. Зерна з першого снопа вважалися цілющими для людей та тварин. Хто з селян знаходив колос з найбільшою кількістю зерняток, той і буде найщасливіший. Ці ж зерна зберігали до наступного року, навесні кидали в землю, аби принесли багатий урожай. Кілька незжатих класів залишали в полі для жертви слов'янському богу, тому зривати їх не можна, бо в наступному році врожаю не буде.

► Хорошим знаком є знайти в цей день роздвоєний житній колос. Той, кому пощастить це зробити, буде жити в розкоші й багатстві до кінця своїх днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрологічний прогноз на найближчі робочі дні: вівторок – для покупок, четвер – найтяжчий день (коментує астролог)

У кого сьогодні День Ангела

Сьогодні, 29 липня, День Ангела святкують Алевтина, Антіох, Афіноген, Валентина, Віатор, доміната, Кассиодор, Павло, Сенатор, Фауст, Хіоні та Юліанія (Юліанія, Юлія, Уляна).

Новини по темі